SİVAS (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Sivas'ın Divriği ilçesindeki Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nı gezdi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere karayoluyla geldiği kentte Soğuk Çermik Kaplıcaları'nı ziyaret eden Güllüce, ılıcalar hakkında Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın'dan bilgi aldı.

Daha sonra Divriği ilçesine geçen Güllüce, Kaymakam Mehmet Nebi Kaya, Belediye Başkan Vekili Ali Özcan ve partiler tarafından karşılandı. 

İlçedeki Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nı gezen Güllüce'ye cami imamı Nail Ayan yapıların tarihi hakkında bilgi verdi.

- "Her motif, her yazı, her köşe, her yıldız, belki ciltler dolusu kitap yazılacak..."

Güllüce, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce de Divriği Ulu Camisi'ni gezdiğini söyledi.

Her taşın, her zerrenin, her köşenin, her motifin felsefesi olduğuna dikkati çeken Güllüce, "Çok derin bir kültüre, derin bir idrake dayalı ve bu milletin bütün değerlerini yansıtan aklın ürünü. Her motif, her yazı, her köşe, her yıldız, belki ciltler dolusu kitap yazılacak... Bu kadar muhteşem bir şey, bu gözle bakmak lazım" diye konuştu. 

Camideki taşların çok iyi işlendiğini vurgulayan Güllüce, şunları kaydetti:

"O yönüyle muhteşem. Bunları yaparken cennetin varlığını, cehennemin boşluğunu, insanın ömrünün sınırlı oluşunu, ahiretin sonsuzluğunu, şifayla ilgili insanların mutluluğunu, kadın ve erkeğin eşitliğini, hepsini anlatan motifler var. Bu, derin bir idrak ve kültürdür. O zamanın tekniğiyle ses akustiği yapılmış, akıl hastaları tedavi edilmiş. Batı'nın Ortaçağ karanlığında insanlar yakıldığında, benim ceddim, ecdadımın çocukları, 500 sene evvel müzikle, akustikle insan tedavi etmiş. Müthiş bir şey."

Kaymakam Kaya ile Belediye Başkan Vekili Özcan, Güllüce'ye ziyaret anısına tablo hediye etti.

Güllüce'nin Divriği ziyaretine AK Parti Milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Selim Dursun ile AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Ataş da katıldı.