Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı olan Şahinli köyünde Batı Anadolu Sanayi Ticaret Anonim Şirketi tarafından ÇED toplantısı yapıldı. Köylüler kahvenin camlarını gazeteyle kapatarak çevrecileri protesto etti. Hınca hınç dolan kahvehaneye giremeyen çevreciler tepki gösterdi.

Lapseki ilçesine bağlı olan Şahinli köyünde Kestanelik altın-gümüş madeni tesisi projesiyle ilgili ÇED yönetmeliği gereği köylüler bilgilendirildi. Köy kahvehanesindeki toplantıda halk camları gazeteyle kapatarak çevrecileri protesto etti. Şahinli köyündeki vatandaşlar, Çanakkale Çevre Platformu temsilcilerine toplantı boyunca tepki gösterdi. Köy kahvehanesi önünde basın açıklaması yapan platform sözcüsü Hicri Nalbant, maden sahiplerini çevre katliamı yapmakla suçladı. Açık havza alanında siyanür kullanılarak maden çıkarmanın çevre felaketine yol açacağını savunan Nalbant, madencilere yüklendi. Zaman zaman gerginliğin yaşanırken, köy halkı da çevrecileri İsrail yanlısı olmakla suçladı. Köy halkından destek alamayan çevreciler, basın açıklamasından sonra sessizce köyü terk etmek zorunda kaldı.

MADENDE 500 KİŞİ ÇALIŞACAK

TÜMAD Madencilik yetkilileri, kapalı sistem işletilecek olan madende 500 kişi çalışacağını kaydetti. Firma yetkilileri, köy halkıyla devamlı araya geldiklerini belirterek, “Biz sürekli köy halkını bilgilendiriyoruz. Hep birlikte adım atıyoruz. Onlar da bizimle istişare içerisinde. Köy halkı altın madeninin aktif hale gelmesini istiyor. Bu işe siyasi olarak bakanlar da var. Yer altı zenginliklerinin baskılar yüzünden çıkarılamadığından yakınan halk bu gidişata dur demek için bizimle beraber oldu. Hepsine teşekkür ediyorum. Maden sahasında işletmeye geçtiğimizde de hep halkımızla istişare içerisinde olacağız" dedi.