ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partisinin, 16-17 Ocak'ta Olağan Kurultayı'nın yapılacağını belirterek, "Örgütü ayağa kaldıracağız. Anadolu'nun her yerine tek tek gideceğiz. Ankara'da oturmak yok, siyaseti Ankara'da yapmak yok. Ulaşılmadık toprak bırakmayacağız" dedi.

CHP Ankara İl Başkanlığının 10. Olağan Kongresi, Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Mevcut il başkanı Adnan Keskin ile Hikmet Tepe'nin aday olduğu kongrede, divan başkanlığını, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan yaptı.

Tezcan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini, ülkenin, CHP'ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirtti. 

"Türkiye'nin bütün gerici ittifaklarına karşı, Türkiye'yi bütün çabalarla devrim çizgisinden saptırmak isteyen siyasi koalisyonlara karşı, bütün şer odaklarının bloklaşmış gücüne karşı, Türkiye'yi cumhuriyetin vizyonu ile 21. yüzyıla taşıyacak modernleşme, özgürleşme ve zenginleşme davasını yürütecek en büyük güç, CHP örgütüdür" ifadelerini kullanan Tezcan, Türkiye'nin bütün devrimci birikimini tahrip edip, ayaklar altında çiğnemek isteyenlerin yeni ve gerici bir tek parti rejimi kurma peşinde olduğunu iddia etti. 

1920, 1930 ve 1940'ların tek parti rejiminin bir tercih değil, zaruret olduğunu öne süren Tezcan, şöyle konuştu:

"O tek parti rejiminin hedefi, Türkiye'yi tek partili rejimde yürütmek değil, ülkeyi o dönemden, o yıkılmış süreçten modern, çağdaş bir demokrasi yaratmaktı. Şimdi Türkiye'de, 2015 yılını bitirip 2016 yılına girerken bütün demokrasi birikimimiz, bütün çağdaşlaşma çabamıza karşın bir yeni saldırı ile karşı karşıyayız. Bir yeni tek parti dönemi ile karşı karşıyayız. Ama bu tek parti döneminin bundan öncekinden çok önemli bir farkı var. Bundan önceki dönemde o kadroların hedefi demokrasiydi, bugünün tek parti anlayışı ise gerici, yobaz, diktatörce bir düzenin peşindeler. Buna karşı mücadele ediyoruz. Her yerde AKP'nin bir devlet partisi olduğunu ve bugünkü devletin ne yazık ki bir parti devletine dönüştüğünü anlatacağız. Bu tabloda, önümüzdeki dönemde sadece siyaset alanında mücadele etmeyeceğiz, koskoca bir devlet örgütü ile bir bürokrasi ile karşı karşıya kalacağız."

- "Türkiye'nin bir bölgesi yangın yeri"

Terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonlara ilişkin Tezcan, şunları söyledi:

"Dönün bakın, Türkiye'nin bir bölgesi yangın yeri. Güneydoğuda, ilçelerde 20-30 gün sokağa çıkma yasağı ile sokaklar Suriye sokaklarından farklı değil. Gazete sayfalarına yansıyan fotoğraflarda Diyarbakır sokaklarının, Halep'ten ne farkı var. Tabii ki terörle mücadele edeceğiz. Biz Türkiye'nin üniter yapısına sahip çıkan, barış içerisinde, bütünlük içinde bir arada yaşaması gerektiğine inanan bir siyasi hareketiz. Türkiye'nin bütünlüğünün güvencesi biziz. Ancak terörle mücadele ederken terörle mücadele sürecinde bugün Türkiye'nin bir bölgesini, güneydoğuyu, bu şekli ile sığınak haline getiren ve tablonun bu hale gelmesine göz yuman iktidarın, hükümetin hiç mi suçu yok? Bunları yaparken hiç bu işin ortağı olmamışlar gibi şimdi kalkıp da Türkiye'nin teröre karşı mücadelede öncüsü olma bayrağını taşıma yüzsüzlüğüne nasıl sahip çıkabiliyorlar?"

- "Örgütü ayağa kaldıracağız"

Partinin, 16-17 Ocak'ta kurultayının bulunduğunu anımsatan Tezcan, "Örgütü ayağa kaldıracağız. Anadolu'nun her yerine tek tek gideceğiz. Ankara'da oturmak yok, siyaseti Ankara'da yapmak yok. Ulaşılmadık toprak bırakmayacağız. Türkiye'nin her yerinde bizi dinleyen bir çift kulak, bize bakan bir çift göz gördüğümüzde onun önünde diz çökeceğiz ve derdimizi anlatacağız. İnanıyorum ki Türkiye bundan daha ağır şartlardan çıktı. İnanıyorum ki Türkiye, bu ağır şartlardan da çıkacak çünkü Türkiye'nin CHP'si var" ifadesini kullandı.

- Delegeler arasındaki sözlü tartışma arbedeye dönüştü

Tezcan'ın konuşmasının ardından başkanlık seçiminin, blok liste mi yoksa çarşaf liste ile mi yapılması tartışmaları yaşandı. Seçimin, blok liste ile yapılması konusundaki önergenin oylanması öncesinde, kongre üyeleri ve davetliler tarafından tartışma yaşandı. Önerge hakkında lehte ve aleyhte gerçekleştirilen konuşmalarla salon içerisindeki sözlü tartışmalar arttı. Tartışmaların sona erdirilmesi için divan başkanı Bülent Tezcan, önergeyi oylattı. Onay ve ret veren isimlerin el kaldırarak sayılamayacağı iddiaları üzerine üyelerin isimleri tek tek sayılarak kanaatleri soruldu.

Önergeye ilişkin verilen oyların sayımına geçildiğinde sözlü tartışmalar, partililer arasında arbedeye dönüştü.

Oylama sonucunda seçimin, blok liste ile yapılması kararlaştırıldı.