ANKARA (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Yarınki görüşmeden önce, Cumhurbaşkanı'nın böyle keskin, anayasanın tek esnek maddesini, belki esnetemeyeceğini (koalisyon için tanınan 45 günlük süre) söylemesi kendine ait bir planının olduğunu gösteriyor. CHP'nin ülkeyle ilgili planları var, kendisiyle planları yok, başkasının planının parçası olmaya da hiç niyeti yok" dedi.

Özel, CHP Genel Merkezi'ndeki grup toplantısı öncesinde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "koalisyon görüşmeleri için tanınan 45 günlük süreyi esnetme yetkisinin olmadığı" yönündeki açıklamasının hatırlatıldığı Özel, Erdoğan'ın söz konusu açıklamasını "dikkatle ve şaşkınlıkla" takip ettiklerini söyledi.

Özel, anayasanın ilgili maddesinde, "45 günlük süre içinde bir hükümet kurulamaz ya da kurulan hükümet güvenoyu alamazsa, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı'na da danışarak seçimleri yenileyebilir" dendiğini hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeniler demiyor, yenileyebilir diyor. Anayasada bir esneklik olacaksa, bundan daha esnek bir madde olamaz. Ama anayasayı her konuda esneten, anayasal sınırlar dahilinde çalışmamakla eleştirilen, 'halk tarafından seçildim, elbette anayasanın bana çizdiği sınırların ötesinde davranışlarda bulunacağım' diye kendisini savunan ve hiç esnek olmayan maddelerde, örneğin cumhurbaşkanının tarafsızlığı, anayasadaki yemin metninde namus ve şerefiyle temin ettiği bir konuyken, bunu bile esnetebilirken, seçimden önce mitingler yapabilirken, anayasanın nadir esnek maddelerinden birinde 'esneme şansım yok' demesi, fevkalade manidardır ve ancak Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu şekilde yorumlanabilir."

-"Kendi aklındakini uygulamaya çalışacak"-

"Koalisyona" ilişkin bir soruya ise Özel, "Bundan önceki 6-7 tane seçime baktığımızda, ister koalisyon hükümetleri, ister tek parti hükümetleri olsun, görevlendirmelerin son 6 seçimde 4 tanesi yemin töreninin ertesi günü, 2 tanesi de yemin töreninden iki gün sonra yapılmıştı. Ama Sayın Cumhurbaşkanı, 16. günü bekledi, yemin töreninden sonra. Onun kendi aklında bir takvim olduğu, o takvime uygun davranmak istediği ve dün yaptığı açıklamalardan da 'esneme imkanım yok' derken, 45. günde kendi aklındaki bir şeyi uygulamaya çalışacağı ortada" yanıtını verdi.

CHP'nin koalisyon masasında bütün yapıcılığıyla durduğunu belirten Özel, şöyle konuştu:

"Yarınki görüşmede ülkeyi hükümetsiz bırakmama, bugün ülkenin dört bir yanı yangın yerine dönmüşken ve vatandaşın, evindeki, mutfağındaki yangında söndürülmeyi bekliyorken, bir ülkeye zaman kaybettirmeme ve yeni bir erken seçimin, kimi ekonomistler 1 milyar TL, kimisi 2,3 milyar TL olarak hesapladıkları bir maliyetle ülkeyi karşı karşıya bırakmamak için elimizden gelen tüm fedakarlığı ve yapıcılığı ortaya koyacağız. Yarın masada ne konuşulur ve ne sonuç çıkar onu hep beraber göreceğiz. Ülkenin hayrına olmasını temenni ediyoruz ama yarınki görüşmeden önce Cumhurbaşkanı'nın böyle keskin ve anayasanın tek esnek maddesini belki esnetemeyeceğini söylemesi de kendine ait bir planının olduğunu gösteriyor. CHP'nin ülkeyle ilgili planları var, kendisiyle planları yok, başkasının planının parçası olmaya da hiç niyeti yok."

-"Et bir gün kokar"-

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyon görüşmeleri için tanınan 45 günlük süreyi esnetemeyeceğine" ilişkin açıklamasıyla ilgili soruya, "Anayasanın ilgili maddesi 'olabilir' şeklinde, tercihli bir düzenleme yapmış. Bu takdirde bağlayıcı bir düzenleme değil. 'Esnetme şansım yok' yaklaşımı, yasal düzenlemenin içeriğine baktığımızda, aslında esnetme olabileceğini gösteriyor" yanıtını verdi.

Bu açıklamanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 45 günlük süre dolduğunda, erken seçim düğmesine basacağını gösterdiğini ifade eden Aldan, "Yasal, anayasal düzenleme gerekli esnetme hakkını Sayın Cumhurbaşkanı'na veriyor ama Sayın Cumhurbaşkanı bu hakkı kullanmayacak, anlaşılan budur" yorumunu yaptı.

Aldan, Türkiye'de büyük bir çoğunluğu bünyesinde barındıran bir hükümete ihtiyaç olduğunu kaydederek, bireysel, grupsal arayışların, bu gerekliliğin önüne geçtiğini savundu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Çözüm Süreci buzdolabında' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu, Aldan, "Buzdolabında dondurup bir eti dışarı çıkarıp iki saat tutup, tekrar koymaya devam ederseniz bir gün o et kokar" diyerek cevapladı.

-"Herkes sınırını bilmeli"-

Aldan, erken seçim olasılığını gündemde görmediğini bildirerek, "CHP-Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarını da gündemde görmüyorum, başka bir olasılık üzerinde konuşmaya devam edeceğiz gibi görünüyor" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de aynı soruya, şu yanıtı verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Ben sınırlarımı, yetkilerimi biliyorum, kimse bana öğretmesin' dedi. Bugüne kadar da biz hep bunu savunduk zaten, sınırlarınızı, yetkilerinizi bilin ki öğretme ihtiyacı size duymayalım. Cumhurbaşkanı, '45 günlük süre nettir' diyor, 'değildir' diyor, 'vardır, yoktur' diye tartışma açıyor ama istediğini de istediği gibi esnetti, esnetmeye de devam ediyor."

Bu sözleri "aba altından sopa göstermek" gibi gördüğünü ifade eden Hakverdi, herkesin sınırını bilmesi gerektiğini kaydetti.