ANKARA (AA) - CHP, bazı kanun maddelerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

CHP'den yapılan açıklamaya göre, bazı kanun maddelerinin iptallerine ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemini içeren başvuru dilekçesi, 118 CHP milletvekilinin imzasıyla Yüksek Mahkemeye teslim edildi.

CHP, 6656 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 8. maddesinin, sözleşmeli er ve erbaşların aylık ve ikramiye tutarlarında mali hak kaybı yarattığını öne sürdü.

Başvuruda, 6661 sayılı "Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 3. maddesinin, "kimlik kartının kaybedilmesi durumunda yenisinin çıkarılması için tahsil edilecek değerli kağıt bedellerinin arttırılmasını öngördüğü" gerekçesiyle yürürlüğünün durdurulması ve iptali istendi.

CHP, aynı kanunda yer alan 6. maddeyi "maliyet artışlarının karşılanmasında devlet ile sözleşme ilişkisi içinde bulunmayan özel yer altı maden işletmelerine yapılacak ödemelerin kriterlerinin yasa ile belirlenmesi yerine bu konuda idareye yetki verildiği" iddiasıyla AYM başvurusuna konu etti.

Söz konusu kanunun 19. maddesinin de yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini isteyen CHP, bu maddenin "Doğrudan ve dolaylı olarak kamu payı yüzde 50'den az olan şirketler ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının Sayıştay denetiminin, münhasıran kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alarak hazırlayacağı raporu Türkiye Büyük Millet Meclisine sunması ile sınırlandırıldığını" savundu.

Muhabir: Barış Gündoğan