MUĞLA (AA) - Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Türk Çin İpek Yolu Derneği (TÜÇİDER) işbirliğinde 13 Çinli iş adamından oluşan heyet, incelemelerde bulunmak üzere Muğla'ya geldi.

Heyetin 4 gün sürecek yatırım ve inceleme gezisi öncesinde MUTSO hizmet binası konferans salonunda "Muğla'nın Yatırım Potansiyeli ve Yatırım Fırsatları" konulu toplantı düzenlendi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Muğla'nın turizmin yanı sıra mermercilik, bal, badem, tarım ve balıkçılıkta önemli bir kent olduğunu söyledi.

Kentte incelemelerde bulunacak Çinli iş adamlarının bu alanların yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarından da faydalanarak yatırım yapabileceklerini belirten Çiçek, "Çin Halk Cumhuriyeti uzaklarda da olsa Türkiye Cumhuriyetine çok yakın bir ülke. Yatırımcıların ikili ilişkileri, kültürleri, eğitimleri çok iyi olursa kilometrelerce uzaklık bir anda kaybolur" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin yıllar öncesine dayandığını dile getiren Çiçek, ekonomik ilişkileri geliştirmek için İpek Yolu'nun daha sık kullanılması gerektiğini kaydetti.

Muğla TSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise heyettekilere Muğla'nın yatırım olanakları ve yapılabilecek iş birliktelikleri hakkında sunum yaptı.

Muğla'nın bin 485 kilometre kıyı uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip kenti olduğunu vurgulayan Karakuş, kentte mermercilik, tarım, turizm ve balıkçılık alanlarının önemli fırsatlar barındırdığını söyledi.

- Amaç İpek Yolu'nu canlandırmak

Türk Çin İpek Yolu Derneği Genel Başkanı Zeyneş İsmail de Muğla'ya ilk kez geldiğini ve çok mutlu olduğunu ifade etti.

Derneğin 2010 yılında ekonomik anlamda ilişkileri en iyi seviyeye getirmek için kurulduğunu bildiren İsmail, "Amacımız Türkiye ile Çin arasındaki kopuk olan 2 bin yıllık tarihi ve yeni İpek Yolu'nu canlandırmak" diye konuştu.

İki ülkenin kültürel bağlarının yanı sıra tarihi uygarlıklarının da birbirine çok yakın olduğuna dikkati çeken İsmail, şöyle konuştu:

"Türk milleti de atlı göçebe bir uygarlık. Atlı göçebe, aslında en büyük uygarlık çünkü bireysel beyin çalışıyor. Birçok konuda ortak kültürümüz var. Bu, İpek Yolu'ndan geliyor. Bundan dolayı yeni dönemde gelişen dünyada iki ülkenin ekonomik anlamda birleşmesi gerekiyor. Bu anlamda ekonomi, kültürel, sağlık ve eğitim konularında işbirliği yapılabilir. Eğer iki ülke ekonomik anlamda işbirliği yaparsa Anadolu ve Çin daha da güçlenecek ve iki ülkenin zenginliği, iki ülkenin halkı dünya uygarlığına, dünya barışına büyük katkı sağlayacaktır."

İsmail, Çin'den gelen işadamlarının bölgede özellikle mermer ocakları satın alarak fabrikalar kurmak istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından MUTSO ve TÜÇİDER arasında işadamları ile yapılacak iş ortaklıkları ve ticari çalışmalar konusunda sözleşme imzalandı.

İmza töreni sonrası Karakuş, İsmail ve iş adamlarına kente sağlayacakları katkı için plaket verdi.

Muğla ve ilçelerinde yatırım yapabilecekleri alanlarda 4 gün inceleme yapacak Çinli heyetin 2015'in Ekim ayına kadar yatırım yapacağı alanı belirleyeceği bildirildi.