İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) seyyar satıcılarla mücadelede gösterdiği başarı, Çin’i harekete geçirdi. Marmara Belediyeler Birliği’ni ziyaret eden Çinli heyet, işportacı ve seyyar satıcılarla mücadele konusunda İBB’yle işbirliği istedi.

Çin’in Yu Xi Büyükşehir Belediyesi’nden bir heyet, sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi çalışmalarının yanında özellikle işportacılarla mücadelede uygulanan yöntem ve uygulamaları yerinde görmek üzere İstanbul’a geldi.

Yu Xi Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Dong Wen Xian başkanlığındaki heyet, Marmara Belediyeler Birliği’ni (MBB) ziyaret etti. Birlik Genel Sekreteri M. Cemil Arslan tarafından karşılanan heyette Yu Xi’nin ekonomik gelirinin yüzde 60’ını karşılayan Hong Ta ilçesinin Başkan Yardımcısı Zeng Kui de yer aldı.

Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Birlik Genel Sekreteri Arslan, MBB’nin kuruluş amacı ve faaliyetleri konusunda Çin heyetine bilgi verdi. MBB’ye 172 belediyenin üye olduğu ifade eden Arslan, “Birlik olarak amacımız, ülkemizin kalkınmasında önemli bir yere sahip olan yerel yönetimlerimizi, çağın gerekliklerine uygun olarak eğitmek. Finansman, yönetim, hukuk ve uluslararası ölçekte yaşanan değişim ve gelişmelerde belediyelerimizi bilgilendirerek önemli bir görevi yerine getiriyoruz” dedi.

ULUSLARARASI AKILLI BELEDİYECİLİK ZİRVESİ BURSA’DA

Bilgilendirmenin yanında çevre ve tarihi doğal kaynakların korunması gibi konulara yönelik projeler geliştirdiklerini de anlatan Arslan, “Birlik Başkanı ve aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yerel yönetimler arasındaki rekabetin hizmet yarışını ve kaliteyi de beraberinde getireceğine inanıyor. Tabi bundan da halkımız kazançlı çıkıyor. Birlik olarak biz de ulusal ölçekte yarışmalar düzenliyoruz” şeklinde konuştu. Arslan, 13 - 14 Mayıs 2015 tarihlerinde Bursa’da Uluslararası Akıllı Belediyecilik Zirvesi düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Dostane karşılama ve misafirperverlikten dolayı MBB Genel Sekreteri Cemil Arslan’a teşekkür eden Yu Xi Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Dong Wen Xian, İstanbul’a hayran kaldıklarını söyledi. İstanbul’u kitaplarda ve televizyonlarda gördüklerinden çok daha güzel bulduğunu belirten Xian, “İstanbul, tarihine çok güzel sahip çıkmış. Yüzlerce yıllık tarihi eserler korunarak günümüze kadar gelmiş. Bu alanda İstanbul’dan öğreneceğimiz çok şey var” dedi.

İstanbul’un her alanda örnek alınması gereken bir kent olduğunu vurgulayan Xian, şunları söyledi: “Yu Xi, doğal ve etnik kültürel yapısı ile İstanbul’a çok benziyor. İki şehir arasında sosyo-kültürel ve ekonomik alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesi için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Deneyim paylaşımı ve kardeş şehir uygulamaları ile bu sürece katkı sağlayabiliriz.”

ÇİN, SEYYAR SATICILARLA MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ İSTEDİ

Heyette yer alan Hong Ta bölgesi Başkan Yardımcısı Zeng Kui de iki gündür İstanbul’da olduklarını ve seyyar satıcılarla mücadele konusunda büyük bir başarıyı fark ettiklerini söyledi. Yu Xi bölgesinde cadde ve meydanlarda işportacıların çok olduğunu ve mücadelede zorlandıklarını anlatan Kui “İstanbul bu alanda gerçekten başarıyı yakalamış. Cadde ve meydanlar seyyar satıcılardan, işportacılardan, işgalcilerden büyük oranda arındırılmış. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapmak istiyoruz. İstanbul’daki modeli Yu Xi de hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Ziyaretin sonunda Birlik Genel Sekreteri Cemil Arslan, konuk heyete el yapımı çini hediye etti.