KAYSERİ (AA) - Kayseri'de iki gündür etkili olan sağanak ve dolu, Kocasinan ilçesi Cırgalan Mahallesi'nde büyük çoğunluğu biber ekili tarım alanlarında zarara neden oldu.

Cırgalan Mahallesi Muhtarı İbrahim Kuvvet, AA muhabirine yaptığı açıklamada dolu nedeniyle yaklaşık 2 bin dönümlük ekili alanın zarar gördüğünü söyledi.

Arazinin bin 500 dönümüne yakınında biber ekili olduğunu ifade eden Kuvvet, şunları kaydetti:

"Cırgalan, İç Anadolu'nun toz biber üretim merkezi olarak bilinir. Bölgede yıllık ortalama 500 ton toz biber üretimi yapıyor ve bunu tüccarlar aracılığıyla başta civar iller olmak üzere Türkiye'nin her tarafına satıyorduk. Cırgalan yıllardan beri İç Anadolu'nun toz biber ihtiyacını karşılar. Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle yaklaşık 750 ton civarında üretim hedeflemiştik ama yaşadığımız doğal afet planlarımızı alt üst etti. Çiftçilerimiz büyük bir mağduriyet yaşıyor."

Zarar gören ürünler arasında biberin yanı sıra fasulye, domates, salatalık, patlıcan, marul gibi sebzeler ile yonca gibi yem bitkilerinin de olduğunu anlatan Kuvvet, "Tarlalarda bir tane bile mahsul kalmadı. Çiftçiler perişan. Arazisi zarar görenlerden tek tek dilekçe topluyoruz. Zararımızın karşılanması için ilçe tarım müdürlüğüne müracaatta bulunacağız" şeklinde konuştu.

Doludan ürünleri zarar gören Ali Sever de 18 dönümlük arazisinde biber başta olmak üzere salatalık, domates ve yonca yetiştirdiğini, dolu nedeniyle tarlada ürün kalmadığını anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan da Cırgalan Mahallesi'ndeki ekili alanların doludan ciddi oranda zarar gördüğünü ve oluşturdukları komisyonun hasar tespiti için çalışmalara başladığını bildirdi.