WASHINGTON (AA) - ABD'de başkanlık yarışında "Süper Salı" olarak bilinen 1 Mart'ta 11 eyalette ön seçimler gerçekleştirilirken Demokratlarda eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders ile arayı açarken Cumhuriyetçilerde ise Teksas Senatörü Ted Cruz ve Florida Senatörü Marco Rubio'ya fark atan emlak milyarderi Donald Trump durdurulamıyor.

ABD'de 8 Kasım'da gerçekleştirilecek 58'inci başkanlık seçimleri için 1 Mart'ta 11 eyalette yapılan ön seçimlerde Demokrat ve Cumhuriyetçi seçmenler sandık başına gitti.

"Süper Salı" olarak da adlandırılan günün sonunda Demokratlarda Clinton ile Cumhuriyetçilerde Trump, 7'şer eyalette rakiplerini geride bırakarak başkanlık seçimlerinde önemli bir virajı başarıyla geçtiler.

Sanders'ın 4, Cruz'un 3, Rubio'nun ise sadece 1 eyalette ön seçim kazanabildiği günün bitiminde ortaya çıkan tablo, Demokratlarda Clinton'ın, Cumhuriyetçilerde ise Trump'ın, haziran başında sona erecek ön seçim sürecinin galipleri olmaya çok yakın olduklarını gösterdi.

Clinton ve Trump'ın 7'şer eyalette ön seçimi kazandıkları "Süper Salı", ilk kez bir kadının ve parti dışından bir iş adamının başkan adaylığına bu denli yaklaştıkları bir seçim günü olarak tarihe geçti.

-Clinton siyahi seçmenin desteğini aldı

Clinton şimdiye kadarki performansıyla Nevada, Virginia, Teksas ve Iowa gibi önemli eyaletlerde rakibini geride bıraktı. ABD tarihinin ilk siyahi başkanının ardından siyahi oyları toplayan bir adayın Demokrat Parti başkan adaylığı için şansının daha yüksek olacağı değerlendiriliyor.

Şimdi gözler 15 Mart'ta Florida ve Ohio'nun hangi aday adayını destekleyeceğine çevrilmiş durumda. Bugüne kadarki başkanlık seçimlerinde önemli roller oynamış olan bu iki eyaleti de alması durumunda Clinton'ın işi kolaylaşacak.

-Cumhuriyetçilerde Trump rüzgarı

Trump'ın Süper Salı'dan 7 eyaletle çıkması, parti içinde ve dışında Trump karşıtlarının rahatsızlığını artırmış durumda.

Toplamda 10 eyalette Cumhuriyetçi seçmenin tercihi olan Trump, sadece 4 eyalette kazanan Cruz ve 1 eyalette kazanan Rubio karşısında yarışı açık ara önde götürüyor.

-Trump'ın alternatifi var mı?

Partinin daha sağ kanadından Cruz'un, "ideolojisinden çok iş adamı pratikliği ve pragmatikliği" ile yarışı sürdüren Trump karşısında "daha tercih edilebilir" bir konuma gelebilmesi için 5 Mart'ta Kansas, Maine, Kentucky ve Louisiana'da yapılacak ön seçimlerde daha güçlü varlık göstermesi gerekecek.

Trump'ın hızının yavaşlayabilmesi için Cruz'un Teksas'ı, Rubio'nun Florida'yı ve bir diğer Cumhuriyetçi aday adayı olan Ohio Valisi John Kasich'in de Ohio'yu kazanmasını gerektiği yorumları yapılıyordu. Cruz Teksas'ı kazandı, ancak 15 Mart'taki Florida ve Ohio ön seçimleri için yapılan anketlerde Trump hala önde gözüküyor.

Florida ve Ohia'yu da kapsayan ön seçim gününden de başarıyla çıkması halinde Trump'ın önünde başkan adaylığı için tek engel, 18-21 Temmuz tarihleri arasında Cleveland'da yapılacak Cumhuriyetçi Parti Genel Kurulu olacak gibi gözüküyor.

-Ön seçimleri kazanmak adaylığı garantilemiyor

Demokratlarda Clinton, Cumhuriyetçilerde ise Trump'ın sürüklediği ön seçim süreci, ABD'de başkan adayı olmak için yeterli değil. Aynı şekilde parti genel kurullarında da bu kişilerin adaylıklarının bir bakıma onaylanması gerekiyor.

Önümüzdeki seçim sürecinde 5 Mart'ta 5 eyalette yapılacak ön seçimlerin ardından 15 Mart da kritik bir gün olarak değerlendiriliyor. Florida ve Ohio'nun da aralarında bulunduğu 5 eyalette gerçekleştirilecek ön seçimlerle, mart ayının ortasında her iki partide de tablonun büyük oranda netleşmesi bekleniyor.

Bu tarihten sonra farklı eyaletlerdeki ön seçimler devam edecek olsa da tüm gözler Cumhuriyetçilerin 18-21 Temmuz, Demokratların ise 25-28 Temmuz arasında yapacakları parti genel kurullarına çevrilmiş olacak.

2016 başkanlık seçimleri, şimdiden ABD siyasi tarihinin en sıra dışı seçimlerinden biri olmaya aday gözüküyor.

Muhabir: Hakan Çopur