Keçiören Belediyesi tarafından çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesi için personelin bilinçlendirilmesini hedef alan bir panel gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Toplum çocuk istismarı ve ihmalinin ne olduğunu bilemeyebilir, bu konuda farkındalık arttırılmalı" dedi.

Keçiören Belediyesi çocuk istismarının önlenmesine yönelik Ankara Eylem Planı çerçevesinde bir program düzenledi. Özellikle kadın ve çocukların çok kullandığı park ve bahçelerde görevli personelin eğitimine yönelik düzenlenen programda zabıta görevlileri gibi belediye personeli yer aldı. Panelde çocuk istismarı ve ihmalinin tüm toplumlar için önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek, ülkemizde konuyla ilgili net rakamlar olmamakla birlikte çocuk istismarını buz dağı örneğine benzetildi. Çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesinde başta toplum olmak üzere, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Güvenlik Güçleri ve Adalet Bakanlığı’na çok ciddi görevler düştüğünü ifade eden Panelin moderatörü Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Bugün bu kurumlarımız tüm görevlerini yerine getirmekle birlikte, toplumun farkındalığının biraz daha arttırılması da söz konusu. Toplum çocuk istismarı ve ihmalinin ne olduğunu bilemeyebilir, bu konuda farkındalığı arttırmak adına böyle bir panel düzenledik. Bazen söylenen sözler toplum tarafından yanlış anlaşılabilip, yapılan uygulamalar teşvik haline gelebiliyor, bu nedenle daha bilimsel yaklaşımlarla öğretmenlerimiz veya velilerimize kendi çocuğu, komşu çocuğu veya herhangi bir bireyin buna maruz kalabileceği konusunda mesajlar verilirse, toplumda bir farkındalık oluşturulabilir. Özendirici olmayan yaklaşımlar olursa çocuk istismarı ve ihmali konusunda çok ciddi katkılar olacağı inancındayım" şeklinde konuştu.

"Çocuklar bizim her şeyimiz"

İstismar ve ihmal konusunda çocukların rolüne de değinen İlhan, en önemli konulardan birinin çocukları eğitmek olduğunu belirterek, "Çocuklarımıza neyin ihmal, neyin istismar olduğunu öğretmemiz gerekiyor. Bu öğrenim de kuşkusuz okul öncesinde aile içinde başlar, ailelerimizi eğitebilirsek neyin ne olduğunu ifade edebilirsek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Çocuklar bizim her şeyimiz. Bizim inancımız, değerlerimiz ve bilimsel yaklaşımlarımız çocuğu gözümüzde çok yüksek bir yerde tutar, o yüzden çocuklarımızın ihmal ve istismarı konusunda dikkatli ve farkında olalım. Hiçbir çocuğun istismarına imkan vermeyelim" diye konuştu.

Programda panelist olarak; Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Fayık Yurtkulu, ÜZYEÇDE Akademik Danışmanı Dr. Özcan Kars, ASP Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Emin Erarslan ve Keçiören Toplum Sağlığı Merkezi Uzm.Dr. Güledal Boztaş yer aldı.