KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de, "Oyunlarla Afete Hazırım" adlı proje kapsamında çocuklarda afet bilinci oluşturulması için hazırlanan eğitici kutu oyununa büyük ilgi gösteren ilkokul öğrencileri, yarışarak afetlere hazırlanıyor.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde başlattığı "Oyunlarla Afete Hazırım" adlı proje kapsamında ilk etapta 20 okulda ilkokul 4. sınıf öğrencilerine yönelik başlatılan eğitici kutu oyunu, öğrencilerin ilgisini çekince 130 okulda uygulanmaya başlandı.

Eleme usulüyle oynanan oyunu kazananlar önce okullarında, sonra ilçelerinde yarışacak. Merkez ve çevre ilçelerde başarılı olan öğrenciler ödüllendirilecek.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Metin Alpaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD'ın "Afete Hazır Türkiye" kampanyası çerçevesinde Kırşehir'de "Oyunlarla Afete Hazırım" projesi hazırlayarak uyguladıklarını söyledi.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak yaklaşık 3 ay önce 20 okulda projeyi uygulamaya koyduklarını anlatan Alpaslan, şöyle konuştu:

"Afetlere Hazırım kutu oyunu ve proje çocukların afet farkındalığını ve hazırlık bilincini küçük yaşta kazanmasını amaçlıyor. Çocukların afet bilinci kazanması için hazırlanan oyun il genelindeki okullarda uygulanan bir projeye dönüştürüldü. 'Oyunlarla Afete Hazırım' projesi ile 36'sı merkez, 39'u ilçe ilkokulları olmak üzere Kırşehir'deki 75 okula yaygınlaştırıldı. Bu sayı son olarak 130 okula ulaştı. Öğrencilerin kendi afet risklerini algılamaları ve hazırlık kültürü kazanmaları için başlatılan proje, çocukların bireysel gelişimlerine de katkıda bulunuyor. Erken dönemde eğlenerek öğrenilen bilgilerin kalıcı olması ve çocukların eğitimine destek olması bekleniyor."

Alpaslan, oyunların AFAD tarafından gönderildiğini aktardı.

- Oyunun amacı

"Afetlere Hazırım" kutu oyunu, çocukların afet bilincini erken yaşlarda eğlenerek kazanmasını amaçlayan eğitici malzemelerden oluşuyor.

Oyunu 8 yaş ve üzerinde 2 ile 4 çocuk 45 dakika süreyle oynayabiliyor. Afet, afet risklerini azaltma ve hazırlığına dair soruları içeren takım oyununda, cevaplar verildikçe ilerleme sağlanıyor.

Oyun, afet bilincinin yanı sıra çocukların zihinsel, sosyal ve dil gelişimine destek oluyor. Çocuklar, oyunla dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebiliyor. Çocuklar, oyunlar aracılığı ile düşünmeyi, kendi başına karar vermeyi, sorumluluk almayı, iş birliği içinde paylaşmayı öğreniyor.