Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte adeta bilgisayar bağımlısı olan çocuklar geleneksel çocuk oyunlarıyla çocukluklarını doyasıya yaşamaya başladı. Çocukları bilgisayar başından kurtarmak için Manisa’da yaklaşık 4 aydır devam eden ve bu yıl ikincisi düzenlenen geleneksel çocuk oyunlarının finali renkli görüntülere sahne olurken, kazananlar büyük bir sevinç kaybedenler ise hüzün yaşadı.

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen geleneksel çocuk oyunları finali Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulunun spor salonunda yapıldı. İlçedeki ilkokulların 2. sınıfları arasında düzenlenen ’yağ satarım bal satarım’ oyununu 23 Nisan İlkokulu, 3. sınıflar arasında yapılan ’mendil kapmaca’ oyununu Çağatay Uluçay İlkokulu, 4. sınıflar arasında yapılan ’Tombik’ oyununu ise Laleli İlkokulu kazandı.

4 ayda 41 takım yarıştı

Yarışmaların tamamlanması nedeniyle düzenlenen final töreninde konuşan Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Şengül, geleneksel çocuk oyunlarının yaklaşık 4 aydır ilçe genelinde 41 takımın kıran kırana bir mücadelesiyle yapıldığını ve yapılacak final müsabakası ile tamamlanacağını söyledi. Şengül, “Geleneksel çocuk oyunları tabiri caizse bizim zamanımızın oyunları aslında. Tarihi sürecine baktığımızda, televizyonun yeni yeni ortaya çıktığı bir dönemde tek eğlencemizin çocuk oyunları olduğu yıllardan bu tarafa geldiğimizde bu oyunların yerini çeşitli spor müsabakaları aldı, özellikle futbol. Şimdi spor müsabakaları da bitti ve artık bilgisayar ve bilgisayar oyunları var. Artık maalesef öğrencilerimiz, çocuklarımız son derece hareketsiz. Hem bedenen hem zihnen hareketsiz bir hayatı yaşamak zorundalar. Biz ekip olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul müdürleriyle ve yönetim grubunu oluşturan öğretmen arkadaşlarımla biraz olsun çocuklarımızı hem geçmişle bağlarını sağlamak hem de bilgisayar önünde geçirmiş oldukları hareketsiz ortamlardan kurtarmak amacıyla bu oyunlarla ilgili bir çalışma başlattık geçen yıldan bu yana. Amacımız hem çocuklarımızın geçmişiyle bağını kurmak hem de bedensel, fiziki ve zihinsel etkinliklerini gerçekleştirmek. Umarım ki bu oyunlar burada final müsabakasıyla sona ermez, evlerinizde, evlerinizin bahçelerinde hatta sokaklarınızda devam ettirirsiniz” dedi.

Tombik oyununun Laleli İlkokulu ve Taytanlı İlhan İlkokulu arasında oynanan ve Laleli İlkokulunun kazandığı final maçının ardından yarışmada dereceye giren okullara kupa ve madalya takdim töreni düzenlendi. Yarışmalarda birinci olan takımların kupalarını ve madalyalarını Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu takdim etti.

Törene Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar, Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Şengül, okul müdürleri, öğretmenler ve takımlarını desteklemeye gelen öğrenciler katıldı.