KAYSERİ (AA) - Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu, Türkiye'de coğrafi işaret alınan 183 ürün bulunduğunu bildirdi.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve YÜCİTA tarafından bir otelde "Coğrafi İşaretler Sempozyumu" düzenlendi. 

Tekelioğlu, sempozyumun açılışında, küresel bir olgu olan coğrafi işaretlerin, çok hızlı geliştiğini söyledi. 

Coğrafi işaretlerle unutulmaya yüz tutan bazı ürünlerin canlandırıldığını vurgulayan Tekelioğlu, kamu ve sivil toplum kuruluşlarından da kendilerine destek vermesini istedi.

Dünya Ticaret Örgütü Uluslararası Ticaret Merkezine göre, halen dünyada 10 bin coğrafi işaret olduğunu anlatan Tekelioğlu, "Bunun yüzde 10'u, gelişmekte olan ülkelere ait. Daha birçok coğrafi işaret var ancak bunlar ne yazık ki hukuken korunamıyor. Bu miktarın üçte biri, AB'ye ait. Ülkemizde şu ana kadar coğrafi işaret almış 183 ürünümüz bulunuyor. Kayseri'nin 9 ürünü, bekleyen de 3 başvurusu var" dedi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise coğrafi ürünlerin tescili hakkında farkındalık oluşturmak ve bu konudaki duyarlılığı artırmak amacıyla düzenlenen sempozyuma katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Coğrafi ürünlerin tescilinin, Kayseri gibi marka bir şehir için önemli olduğunu belirten Düzgün, Kayseri'nin, coğrafi tescil konusunda da diğer illerden önde olduğuna dikkati çekti.

Düzgün, en fazla coğrafi ürünü tescil ettiren iller arasında yer almaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Kentin sucuk, pastırma, mantı gibi dünya çapında marka olan değerleri bulunduğunu dile getiren Düzgün, bunların yanı sıra gilaboru gibi dünyada çok tanınmayan ürünlerin de tescilinin yapılması gerektiğini kaydetti.

KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve ORAN Kalkınma Ajansı Kayseri Koordinatörü Fatih Gavgacı da coğrafi işaretler konusunda bilgi verdi.

Sempozyuma, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yetim, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile çok sayıda davetli katıldı.