BALIKESİR (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya'ya diyoruz ki 'gelin bu meseleyi de aramızda kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım. Konuyu tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi de sevindirmeyelim'. Pazartesi günü, Paris'te yapılacak BM İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek suretiyle orada bu görüşmeleri yapma imkanımız da olabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Burhaniye Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi, Özel Eğitim İş Okulu ile yapımı tamamlanan tesislerin hizmete alım törenindeki konuşmasında, Bayırbucak Türkmenleri'nin bombalara rağmen, çadırlarda kışa hazırlandıklarını, Türkiye'nin de her zaman yanlarında olduklarını belirtti.

Birilerinin binlerce kilometre öteden gelerek, Suriye üzerinde söz sahibi olmaya çalıştığını anlatan Erdoğan, buna karşılık Türkiye'nin de akrabalık ilişkisi bulunduğu bölgeden, tecrit edilmeye uğraşıldığını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kimse kusura bakmasın, biz buna asla rıza göstermeyiz. Hele egemenlik haklarımızın ihlaline, tecavüzüne asla izin vermeyiz. Egemenlik haklarını koruduğumuz için bizi eleştirenler hele hele ülkemde bakıyorsunuz ana muhalefeti de terör örgütünün arkasında olan parti de kalkıp bizi eleştiriyorlar. Maalesef oradaki kardeşlerimize bomba yağdıranları savunuyor, onların yanında yer alıyorlar. Siz kimden yanasınız? Böyle bir günde bile eğer biz bir, beraber olamıyorsak ne zaman bir, beraber olacağız?" diye konuştu.

Kurtuluş Savaşı'nda milletin organize olarak toprakları işgal edenlere karşı mücadele başlattığını anımsatan Erdoğan, 1919'da Alaca Mescit'te Balıkesir Kuvayi Milliyesi'ni kuranların herhangi bir yerden emir almış insanlar olmadığına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir kabile devleti olmadığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz egemenlik haklarımızın ihlaline sürekli izin verirsek iz olur, orası bizim toprağımız olmaktan çıkar. Eğer hava sahamızın ihlaline bir değil, iki değil, üç değil, dört değil, ses çıkarmazsak iz olur iz. Onun için egemenlik haklarımızı korumalıyız. Biz bu konuda geçmişte gerekli müsamahayı ziyadesiyle gösterdik, görüşmelerimizi yaptık, ihlallerin tekerrür etmemesi için her düzeyde ikazlarımızı açıkça yaptık. Buna rağmen, ihlallerin devam etmesinin dostlukla, iyi niyetle, misafirlikle bir ilgisi yoktur. Davetsiz misafir olmaz."

- "Her iki ülkenin, diğerini gözden çıkarma lüksü yoktur"

Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaşanan hadiseden dolayı gerçekten üzgünüz. Biz, böyle olmasını arzu etmezdik, istemezdik ama maalesef böyle bir şey oldu. Temenni ederim ki bundan sonra böyle bir şey olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye olarak hiçbir zaman gerilimin, çatışmanın, husumetin ve acının tarafında yer almadıklarını, almayacaklarına vurgu yapan Erdoğan, bölgede ve tüm dünyada barışı, huzuru yaşatmanın, güvenli bir geleceğin peşinde olduklarını, bu anlayışla da yola devam edeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin egemenlik haklarına dokunulmadığı sürece, mücadeleyi diplomatik kanallarla uluslararası hukuk ve antlaşmalar çerçevesinde sürdürmekte kararlı olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Rusya ile aramızda baş gösteren meselenin büyümesi, yıpratıcı bir hal alması belki de geleceğe yönelik 'bizleri üzücü neticeler doğurmasın' diyoruz. Bu noktada tarafların çok daha olumlu bir şekilde yaklaşım göstermesini de özellikle istiyoruz. Rusya'ya diyoruz ki 'gelin bu meseleyi de aramızda kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım. Konuyu tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi de sevindirmeyelim'. Pazartesi günü, Paris'te yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek suretiyle orada bu görüşmeleri yapma imkanımız da olabilir.

Rusya, Türkiye için önemli olduğu kadar, unutmayalım Türkiye de Rusya için o denli önemli bir ülkedir. Her iki ülkenin, diğerini gözden çıkarma lüksü yoktur. Biz, bu konuda istekli ve ümitliyiz. Rus tarafının da en kısa sürede bu çizgide olmasını, bu çizgide buluşmamızı ümit ediyorum."

- Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan tören alanında, Balıkesir Karesi Halk Eğitim Merkezi Bizim Çocuklar Mehter Takımı'nca seslendirilen marşlarla karşılandı. 

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan açılışını yaptığı eğitim merkezinin bahçesine birlikte ağaç dikti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, engelli çocukları sevdi ve fotoğraf çektirdi.

Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur da katıldı. 

Törenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim merkezini gezdi.

(Bitti)