DİYARBAKIR (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz Kürt kardeşlerimin haklarını, hukuklarını, sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Ama kavramlar üzerinden bu ülkenin medeniyet müktesebatına saldırılmasına da ne ben ne de Kürt kardeşlerim asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstasyon Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde konuştu.

Düne kadar birbirleriyle ittifak etmeyenlerin şimdi birbirleriyle ittifak ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Millet bu oyuna gelmez. Diyarbakırlı hiç gelmez. Benim Diyarbakırlı kardeşim eski Türkiye'yi çok iyi bilir. Şu toprakların, dağların, ovaların, yaylaların, hele hele Dicle'nin, Fırat'ın dili olsa da bir konuşsa. Eski Türkiye'nin ne olduğunu bir de onlar anlatsa" ifadelerini kullandı.

"Kürt kardeşlerime buradan sesleniyorum. Belediye binasının önünde o gözü yaşlı, ağlayan anneleri nereye koyacaksınız?" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Niye ağlıyordu acaba o anneler? O anneler Kürt değil miydi? Sonra onları oradan acaba niye söküp attınız? Hepsinin evlatları dağa kaçırılmıştı, dağlara kaçırılmıştı. O anneler bana da geldi ve biz Kürt kardeşlerimin haklarını, hukuklarını, sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Ama kavramlar üzerinden bu ülkenin medeniyet müktesebatına saldırılmasına da ne ben ne de Kürt kardeşlerim asla izin vermeyeceğiz. Kürt kardeşlerimin ayrılmaz parçası olduğu bu millet ulu bir çınar gibidir. Bu çınarın köklerini kurutmak isteyenlerin amacı önce bu heybetli gövdenin içini boşaltmak sonra da onu devirmektir. Bu oyun bin yıldır pek çok defa sahnelendi. Hamdolsun hiçbirinde başarılı olamadılar, bundan sonra da inşallah başarılı olamayacaklar. İnşallah bu defa da başarılı olamayacaklar. Ne diyor Mehmet Akif merhum, 'Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli, değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli, bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.' 2001 yılında attığımız bu adımlarla yola çıktık ve halkımız bize sahip çıktı. Hızla yürüdük ve bugünlere geldik."

-"Tehditlerden yıldılar"

"Bu bölgedeki kardeşlerimiz artık o kadar bunaldı ki artık bu tehditlerden yıldılar" ifadelerini kullanan Erdoğan, kalabalıktan gelen sesler üzerine, "Bak gelen sesler önemli, çok önemli. 6-7-8 Ekim olaylarında değerli kardeşlerim bunlar milleti sokağa döktüler mi, döktüler. Yasin Börü'yü kalkıp da 5. kattan aşağı attılar mı? Ondan sonra taşla ona her türlü eza ve cefa ettiler mi? Ondan sonra utanmadan, sıkılmadan 'Biz böyle bir şey yapmadık' diyorlar. Her şeyi yaptılar. Nerede bir terör eylemi varsa altından bunlar çıkıyor" diye konuştu.

1 Mayıs'ı işçinin, emeğin tatil günü olarak kendilerinin ilan ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Bunlar yapmadı, anamuhalefet yapmadı, biz yaptık. Bunu biz yaptığımız halde Türkiye'de en büyük sendikalar farklı illerde gayet güzel şekilde kutlamaları yaptılar ama bunlar kalktılar yine de İstanbul'u karıştırmak istediler. Başaramadılar o ayrı mesele. Biz diyoruz ki, kardeşim eğer yapacaksan, bak yerler belirlendi, git oralarda yap. Gazetelerde bazıları televizyonlara çıkıyor, aman Ya Rabbim 'ne demek, istediğimiz yerde yaparız' diyor. Yapamazsın, istediğin yerde yapamazsın. Bu ülke yol geçen hanı değildir" dedi.

-"Kamu düzenine saygı duymak zorundasın"

Cumhurbaşkanı olarak Valiliğin gösterdiği yerde İstasyon Meydanı'nda halka seslendiğini, AK Parti Genel Başkanı olduğu dönemde de yine Valiliğin gösterdiği yerde miting yaptıklarını anlatan Erdoğan, "Biz kalkıp da en hareketli caddeye gidip yolları kesip, 'hayır biz burada yapacağız' diyebilir miyiz? Biz kamu düzenini bozamayız. Kamu düzenine saygı duymak zorundasın. Şehrin uygun yerini valilik belirlemiş, devlet belirlemiştir. Orada gidip mitingini yap, ne söyleyeceksen orada söyle ama sen kalkıp da 'Taksim meydanında ben bunu yapacağım' dersen kusura bakma. 'Yapamazsın' diyorlarsa yapamazsın" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Yenikapı, Maltepe ve 6 meydanda daha miting yapılabileceğini belirtti.

Vatandaşların "Dik dur eğilme, bu millet seninle" tezahüratları üzerine Erdoğan, "Her zaman söylüyorum, biz sadece rükuda eğiliriz. Bunun dışında bizde kula kulluk yok. Böyle geldik, böyle gideceğiz" dedi.

-"Sefalet diz boyuydu"

Diyarbakırlılara, "Sevgili kardeşlerim, Diyarbakır'ın güzel insanları" diye seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakınız bugüne kadar sefalet diz boyuydu. Dağlarda insanlar bir yana kurt, kuş gezemez olmuştu. Ne okul, ne hastane vardı, ne yol, ne içme suyu altyapısı bulunuyordu. Yılların ihmali, terörün yıkıcı etkisi altında bölge adeta 20. yüzyılda Ortaçağı yaşar hale gelmişti. Biz işte bu sorunların hepsini birer birer ortadan kaldırdık" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da 2002 öncesi 44 kilometre bölünmüş yol varken, 2003'ten sonra 343 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anlatan Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"2002 öncesi 10 yıl Diyarbakır'da yapılan harcama 179 trilyon, kardeşlerim, 2003-2014 arası yapılan harcama 1 katrilyon 600 trilyon. 2003-2014 bütün bu bölgede yapılan toplam yatırım bedeline baktığımız zaman her geçen gün daha da artıyor ama benim size önemli bir şeyi burada nakletmem gerekiyor o da şu, Diyarbakır'da son 13 yılda yaptığımız toplam yatırım 19 katrilyon."

(Sürecek)