ERZİNCAN (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Müslümanlar olarak maalesef, Kudüs'e olan ayarımızı kaybettik. Buz tutmuş gözlerimiz görmüyor. Kudüs için birlikte çarpması gereken yürekler birbirleriyle mücadele, hatta savaş halinde" dedi.

Erdoğan, Erzincan'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçiminde verdikleri yüzde 59 oy desteği için Erzincanlılara şükranlarını iletti ve Erzincanlıların itimatları için çalışmayı sürdüreceğini söyledi.

Toplu açılış töreniyle, eski parayla yatırım bedeli 1 katrilyon 140 trilyon lira olan 60 eserin açılışını yaptıklarını belirten Erdoğan, bakanlık ve kurumların yaptığı yatırım miktarlarını aktardı. Erzincan'a 12 yılda yaklaşık 6 katrilyon lira yatırım yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, tüm bu kamu ve özel sektör yatırımlarının Erzincan'a ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Bu yatırımların şehre kazandırılmasında emeği geçen hükümetlere, kurumlara, özel sektöre, hayırseverlere, belediyeye şükranlarını bildiren Erdoğan, Erzincan Havalimanı ile şehir arasında yapılan yolun gayet güzel olduğunu ifade etti ve belediyeyi kutladı. 

Erzincan Üniversitesinin, 17 bini aşkın öğrencisiyle bölgesinin en önemli eğitim kurumlarından biri haline geldiğini anlatan Erdoğan, şehirde bugüne kadar 9 bin 266 toplu konut inşa edildiğini kaydetti.

"Biz geldiğimizde, Erzincan'da bölünmüş yol ne kadardı, biliyor musunuz? 7 kilometrecik. 79 senede 7 kilometre yol yapmışlar. Biz buna, Binali kardeşimle beraber 315 kilometre yol ilave ettik" ifadesini kullanan Erdoğan, bunun bir aşk, bir sevda meselesi olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim size aşkımız var. Bizim size sevdamız var. Ama bundan önce böyle bir dert var mıydı? Kimin aklına gelirdi Erzincan'a havaalanı gelecek. Göreve geldiğimizde Türkiye'de 26 tane havalimanı vardı. Ama şimdi 53 havalimanı var. Ay sonuna kadar 55-56 olacak. Neden? Çünkü Binali kardeşime dedim ki 'Bak, bu hava yolu değil, halkın yolu. Ona göre çalışacağız'. Şimdi benim vatandaşım artık 'Otobüse bineceğime, uçağa bineyim' diyor. On milyonlar uçaklarla taşınıyor. Nereden, nereye? Yani, Hans, George, onlar uçağa biniyor da Helga uçağa biniyor da benim Ahmedim, Mehmedim, Ayşem, Fatmam bunlar niye uçağa binmesin? Bunlar halloldu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzincan'ı Sivas, Ankara ve İstanbul'a; ayrıca Erzurum ve Kars'a bağlayacak hızlı tren projeleri ile Diyarbakır ve Mardin'e uzanacak bir başka demiryolunun çalışmalarının devam ettiğini, bu projelerle Erzincan'ın, demiryolu ulaşımının merkezi konumuna geleceğini söyledi.

Erzincan Havalimanının iç ve dış hatlar terminali binasının 2011'de açıldığını hatırlatan Erdoğan, havalimanının 2003'te 8 bin olan yolcu sayısının geçen yıl 295 bine yükseldiğine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Erzincan hizmetin kıymetini bilir. Kendisine hizmet edenlerin de kıymetini bilir. Şimdi 2023'e hazırlanıyoruz inşallah. Elbirliğiyle bunları birer birer hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

Vatandaşların Miraç Kandili'ni kutlayan Erdoğan, "Bu gecenin, bizlerin ve tüm alem-i İslam'ın affına, mafiretine, kurtuluşuna vesile olmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

Miraç deyince akla Kudüs'ün, Mescid-i Aksa'nın geldiğine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yüreğimiz sızlıyor, değil mi? Ne diyor, Şair Nuri Pakdil abimiz? Tur Dağı'nı yaşa ki bilesin/Nerde Kudüs/Ben Kudüs’ü kol saati gibi taşıyorum/Ayarlanmadan Kudüs’e/Boşuna vakit geçirirsin/Buz tutar/Gözün görmez olur.

Müslümanlar olarak maalesef, Kudüs'e olan ayarımızı kaybettik. Buz tutmuş gözlerimiz görmüyor. Kudüs için birlikte çarpması gereken yürekler birbirleriyle mücadele, hatta savaş halinde. Miraç Kandili'nin, bu mübarek gecede yapacağımız ibadetlerin ve edeceğimiz duaların bizi yeniden Kudüs'e ayarlanmaya, gözlerimizdeki buzun çözülüşüne vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum."

(Sürecek)