GAZİANTEP (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Adeta dolar zenginleri üretmek istiyorlar. Bunun gayreti içindeler. Fakat bir taraftan da o da enteresan, Merkez Bankasını da köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Bana diyorlar ki 'Merkez Bankasına çok vuruyorsun' şimdi Merkez Bankası çıksın işte çözsün sorunu, o çözecek, ben mi çözeceğim. Ortada böyle bir vaka var. Olay bir parite meselesi, olay bu" dedi.

Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği yemekte yaptığı konuşmada, demokratik özgürlükler çerçevesinde gösteri yapılabileceğini, tepkinin ortaya konulabileceğini ama milletin huzurunun bozulmaması gerektiğini belirtti.

Yasal çalışmalar yaptıklarını, miting ve gösteri için şehrin uygun olan belirli noktalarının bulunduğunu söylediklerini hatırlatan Erdoğan, "Ne dediler, 'hayır, biz nereyi istersek orada yaparız'. Nereyi istersen orada yapamazsın. Bu ülke bir hukuk devletidir, bu hukuk devletinin içerisinde bir nizama intizama bağlanmıştır" dedi.

Erdoğan, bunun hem o mitinge katılanların güvencesini sağlamak için hem de çevredeki insanlara zarar vermemek için tedbir amaçlı yapıldığını vurguladı.

12 yıllık Başbakanlığı döneminde Türkiye'yi yönetilemez ülke yapmak için istikrarı, güveni, huzuru bozmak için çok çaba gösterildiğini, bunların hepsinin karşısında dimdik durduklarını anlatan Erdoğan, "Milletimizin yıllar sonra kavuştuğu istikrarı refahı huzuru kimsenin bozmasına müsaade etmedik. Türkiye büyüdükçe ekonomide, demokraside standartlarını yükselttikçe aradığı istikrara refah ortamına kavuştukça birileri sokakları karıştırmaktan medet umuyor, buna lütfen dikkat edin" diye konuştu.

Erdoğan, geçmişte rahmetli Adnan Menderes'e, Turgut Özal'a, Necmettin Erbakan'a aynı senaryoyla hücum edildiğine dikkati çekti.

Geçen hafta 28 Şubat'ın yıl dönümü olduğunu, darbeyle onlarca vakıf ve derneğin kapatıldığını, mallarına el konulduğunu seslerinin kesildiğini anımsatan Erdoğan, o vakıfların el konulan mallarının kendi iktidarları döneminde iade edildiğini söyledi.

Bugün 'medya özgürlüğü yok' diyenlerin o gün andıçlandığını, fikirlerini rahatça yazamadıklarını ifade eden Erdoğan, şimdi aynı kişilerin 28 Şubat'a düzenleme yaptığını, bu düzenlemeye de hararetle karşı çıktıklarını vurguladı. Bunu anlamanın mümkün olmadığına, aslında işin gerisindeki oyunun başka olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Biliyorsunuz her darbe, her vesayet girişimi öncelikle elini vatandaşın cebine atar. Darbeler ekonomik krizlerle gelir. Milletin memleketin kaynaklarını birilerine sorgusuz sualsiz peşkeş çeker. Bir kitapçık kriziyle bu millet bir gecede fakirleştirilmiş milyar dolarlar parmaklarını dahi oynatmadan birilerinin cebine girivermişti. 40 milyar dolar, fazlası var azı yok. Bugün de aynısını istiyorlar" şeklinde konuştu.

-"Kuralların dışına çıktığı anda, bunun bedelini siz ödersiniz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün de spekülasyonla kriz çığırtkanlığı yaparak, faizi yüksek tutarak, bu milletin kazancını, birikimini, umudunu, emeğini birilerine aktarmak, peşkeş çekmek istiyorlar" dedi.

Bu iradenin karşısında, dün nasıl dimdik durulduysa bugün de aynı kararlılıkla durulacağına işaret eden Erdoğan, "Spekülatörlerin, kan tüccarlarının, kavgadan medet umanların, milletin kaynaklarına göz dikenlerin her zaman birtakım aracıları, yardımcıları, maşaları olmuştur" ifadesini kullandı.

Erdoğan, ülkenin bütün bankacılarıyla finans sektöründeki kişilerine seslenmek istediğini vurgulayarak, şöyle konuştu: 

"Bakınız yatırımcılarımıza, iş adamlarımıza yaptığınız uygulamalar bilesiniz ki size ters dönebilir. Bu geri çağırmalar, verdiğiniz kredilerde vesaire geri çağırmalar, kuralların dışına çıktığı anda bunun bedelini siz ödersiniz. Şu anda adeta bir parite krizini dünya yaşatıyor. Nedir o parite krizi? Dövizle avro arasındaki ilişki. Şu anda bu ilişkinin hesaplamasını yaptığınız anda 10 yıl öncesiyle TL noktasında çok fark yok. Ama burada adeta dolar zenginleri üretmek istiyorlar. Bunun gayreti içindeler. Fakat bir taraftan da o da enteresan, Merkez Bankasını da köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Bana diyorlar ki 'Merkez Bankasına çok vuruyorsun' şimdi Merkez Bankası çıksın işte çözsün sorunu, o çözecek, ben mi çözeceğim. Ortada böyle bir vaka var. Olay bir parite meselesi, olay bu."

Avro'daki yükselişe de değinen Erdoğan, buradaki dengesizlikten dolar zenginleri meydana getirmeye gayret edildiğini ama başarılamayacağını dile getirdi.

"Sakın dolara yüklenerek, dolar alarak 'köşeyi döneriz' gibi bir şeyin içerisine girmeyin, yanlış yaparsınız, duvara çarparsınız" şeklinde konuşan Erdoğan, "Gereğini bizler de önümüzdeki hafta içerisinde yaparız" dedi.

-"Nerede o tencere, tavacılar var mı?"

Erdoğan, tüm siyasi hayatında, başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde millet ile arasında asla aracı koymadığını, her zaman yüz yüze, kalp kalbe bir ilişki kurmanın çabasında olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'deki istikrar ve güven ortamından rahatsız olanlar, kendilerince güç birliği ettiler. IMF'e karşı borcumuzu ödemiş, yeni Türkiye yolunda dev projeleri açıklamışken birden Gezi olayları çıktı. 'Ağaç' diyerek, 'park' diyerek sokakları karıştırdılar. 12 ağaç Taksim parkından sökülüp, Hürriyet tepesine taşınıyor, orada kıyameti kopardılar. Kendileri Yalova'da Sarıyer'de bırakın 15-20 ağacı, orada asırlık çınarları maalesef kestiler, doğradılar.

Nerede o tencere, tavacılar var mı? Yok. Bağlı oldukları siyasiler nerede? Taksim meydanında yürüyüş yapmıştın, Kadıköy meydanında toplantı yapmıştın. E şimdi Yalova'da neredesin? Sarıyer'de neredesin? Hesaba çektin mi? Adil olacağız, adil olmadan bu iş yürümez. Ağaç, çevre düşkünü biziz ve sadece 600 bin bizim yetişmiş ağaç dikişimiz var. Olayı fidana falan götürdüğümüzde zaten 3 milyarı buluyor. Fidanlarla bunlar 3,6'yı buluyor. Bundan sonra da ülkemizi ağaçlandırmaya devam edeceğiz."  

Gezi olaylarında ortaya koydukları kararlı duruş karşısında amaçlarına ulaşamayınca 17-25 Aralık darbe teşebbüsünün gerçekleştirildiğini dile getiren Erdoğan, eğer darbe girişiminde de sessiz kalsalardı, kontra bir adım atılmamış olunsaydı şu anda Türkiye'deki durumun çok farklı olacağını söyledi.

Erdoğan, "Çünkü bunlar içeride ve dışarıda bir dayanışmayla Türkiye'nin kalkınmasına, refahına, milletle aramızdaki güven diline, aşka, muhabbete darbe vurmak istediler. Vurabildiler mi? Hayır. İnanın eğer, bu iki girişimden biri başarıya ulaşsaydı Türkiye'nin geçtiğimiz 12 yıldaki tüm kazanımları bir çırpıda heba olacaktı" dedi.

-Hepsi de faşizme dahi rahmet okutacak bir bağnazlığa sahip"

"Gezi'den veya 17, 25 Aralık darbe girişiminden sonuç alsalardı muhtemelen buradaki derneklerin, vakıfların önemli bölümü faaliyet gösteremiyor olacaktı" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bakmayın bize yönelttikleri ithamlara. Sıfatları ne olursa olsun, onların hepsi de faşizme dahi rahmet okutacak bir bağnazlığa sahiptir. Bugün de çözüm sürecinin ilerlemesine tahammül edemeyenler, barış ve kardeşlik iklimini kendilerine tehlike olarak görenler, ideolojileri farklı olsa da aynı çatı altında bakın toplandılar. Bakıyorsunuz bu çevreler, Türkiye'nin aleyhine ne varsa onu sahipleniyor, onu dillendiriyorlar. Bebek katili Esed'e, meydanlarda gösteri yapanlara kurşun sıkan Mısır'daki darbe yönetimine, Türkmenlere yardım götüren MİT tırlarını durduranlara sahip çıkmayı siyaset zannediyorlar. 'Türkiye'de bir ekonomik kriz çıksa' diye dua eden, sokaklar karıştığında ellerini ovuşturan arkaik siyaset anlayışının kalıntıları maalesef hala varlığını sürdürüyor."

Erdoğan, Türkiye'nin, siyaseti, Pensilvanya'dan emir almadan yapan, iktidara hakaret etmek için değil iktidara gelmek için yapan siyasetçilere ihtiyacı bulunduğunu aktardı.

"Muhalefeti sadece iktidarın söylediklerine, yaptıklarına laf yetiştirmek olarak değil, kendi projesini, kendi hedeflerini, vizyonunu ortaya koyan bir anlayışla yapan siyasetçilere ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Allah aşkına, çıkın bir de şunu söyleyin. 'Ben şunu şunu şunu yapacağım, şu şu yatırımları gerçekleştireceğim.' Çıkın bunları söyleyin. 'Şu kadar okul, bunu yapacağım. Şu kadar hastane, bunu yapacağım. Şöyle yapacağım', bunları söyleyin. 'Yol' deyin, 'altyapı' deyin, bunlardan bahsedin. Biz siyaset yoluna çıktığımızda gücümüzü milletten, Anadolu'nun dört bir köşesindeki dilleri dualı insanlarımızdan almıştık, hala alıyoruz. İktidara gelmek isteyenler bu işin sırrını merak ediyorlarsa gelsinler Gaziantep'e. Sizlerle birlikte otursunlar, konuşsunlar, bu kadarı bile yeter onlara."

Erdoğan, 12 sene önceki Gaziantep'i düşündüğünü belirterek, "Böyle bir havalimanı var mıydı? Yoktu. Havalimanından şehre gelirken böyle bir şehir, böyle bir bulvar var mıydı? Yoktu. Kenar, köşe, sağ, sol, o binaların halini düşünün, bir de şimdiki binaların halini düşünün" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in, parklarla, bahçelerle her geçen gün daha güzel hale geldiğini kaydeden Erdoğan, Gaziantep'in artık Güneydoğu Anadolu'nun en modern kenti olduğunu dile getirdi.

-"Onların arkasında Pensilvanya şer cephesi varsa..." 

Kentin, batının şehirleriyle yarışır hale geldiğine işaret eden Erdoğan, "Şimdi de kadın eli değdi. Kadın eli değdikten sonra inşallah daha da farklı olacak. Ama onların böyle bir dertleri yok, böyle bir gayretleri de yok. Onların arkasında güneydeki sevdikleri ülkeleri, Pensilvanya şer cephesi varsa, bizim de arkamızda milletimiz, gönlünü bize açan temiz kalpli insanlarımız var, sizler varsınız. Bize milletimiz yeter, milletimizin verdiği güç, destek yeter" değerlendirmesinde bulundu.

Gaziantep'in bugüne kadar üzerine düşeni layıkıyla yaptığını vurgulayan Erdoğan, bundan sonra da kente büyük görevler, büyük sorumluluklar düştüğünü bildirdi.

Önlerinde iki önemli mesele bulunduğunu ve ikisinin düğümünün de Gaziantep'in elinde olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir tarafta Allah'ın emaneti olan misafirlerimiz, muhacirler, Suriyeli kardeşlerimiz var. Öteki tarafta çözüm süreci var. Çözüm sürecinin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde anahtarı, kilidi Gaziantep'tir. Bunu özellikle söylüyorum. Gaziantep, güçlü ekonomisi, kültürü, farklılıkları bir arada yaşatabilme tecrübesiyle tüm bunların üstesinden gelebilecek güce sahiptir. Ben buna inanıyorum. Bu zorlu süreçte kazanan inşallah milletimiz olacak, Türkiye olacak, tüm bölge olacak. Siz Gaziantepli kanaat önderlerinin, sivil toplum temsilcilerinin desteğine güveniyorum." 

(Bitti)