KAYSERİ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birileri ‘cek, cak’ ile konuşuyor. 'Gelince' diyor, ‘memura şunu vereceğim, bunu vereceğim.’ Çünkü bunların sırtında boş yumurta küfesi var ama bizim sırtımızda dolusu var" dedi.

 Erdoğan, Kayseri'de yapımı tamamlanan bazı eserlerin toplu açılışı için Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri’nin, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanı seçimlerinde yüzde 66 gibi yüksek oranla tercihini şahsından yana kullandığını belirterek, “Bu güveniniz, itimadınız ve teveccühünüz için her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum” ifadesini kullandı.

Tören alanındaki "Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır. Ne yapsalar boş, Kayseri’nin gönlünde bir yiğit başkan vardır" yazılı pankartı okuyan Erdoğan, "Bu sürprizi yapan Kayserili kardeşlerime, tüm Kayserililere şükranlarımı sunuyorum. Buradan, tüm ilçelerdeki, mahallelerdeki, köylerdeki, Erciyes’in yiğit evlatlarına sevgilerimi yolluyorum. Bize bir kez daha kucağını açan, yüreğini açan Kayseri’ye, coşkusu için kadirşinaslığı için teşekkür ediyorum. Allah birliğimizi, beraberliğimizi, uhuvvetimizi daim kılsın” şeklinde konuştu.

Erdoğan, törende, kamu belediye ve özel sektörün toplam yatırım tutarı 458 trilyon lira olan 50 ayrı eserin toplu açılışını yaptıklarına dikkati çekerek, eğitim, sağlık ve diğer alanlarda yapılan eserlerden örnekler verdi.

Eğitim alanında yapılan yatırımlardan birinin Melik Gazi İmam Hatip Lisesi olduğunu dile getiren Erdoğan, alandakilerin, yeni imam hatip lisesi yatırımını sevinçle karşılaması üzerine, “Anladım anladım” diye karşılık verdi.

Erdoğan, Yahyalı Kız Meslek Lisesi, Koca Sinan Anadolu Lisesi, 200 öğrencili pansiyonun da aralarında bulunduğu 17 eğitim tesisi ile Erciyes Üniversitesi İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi, Güzel Sanatlar ve Tasarım binası, Gençlik ve Spor Bakanlığının yaptırdığı Melikgazi Kız Yurdu, Pınarbaşı'ndaki 250 kişilik öğrenci yurdu, Felahiye'deki spor salonu gibi eserlerin de açılışı yapılan yatırımlar arasında yer aldığını kaydetti.

-"Kayseri’yi anlayamıyorum, biri çıkıyor biri iniyor" 

Erdoğan, Kayserispor’un da yeniden Süper Lig’e çıktığını, Kayseri Erciyes’in ise PTT 1. Lig’e düştüğünü belirterek, “Ama ben Kayseri’yi anlayamıyorum, biri çıkıyor biri iniyor, biri çıkıyor biri iniyor. Burada bir hikmet var. Hiçbir zaman boşta bırakmıyor. Burada bir ekonomik anlayış var, öyle değil mi? Ben Kayserispor’a Süper Lig’de başarılar diliyorum. Evet, Kayseri Erciyes’e de artık yeni dönemde PTT Lig’de başarılar diliyorum” dedi.

Kayseri’de eğitim dışında diğer alanlarda yapılan yatırımları da anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Şehrimize 5 adet 112 acil sağlık hizmetleri istasyonu, sağlık merkezi ve sağlık evi, bu vesileyle kazandırılmış oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Develi Kezban İbrahim Kocatürk Sosyal Hizmet Merkezi’ni tamamladı. İçişleri Bakanlığımız Mülteciler, Sığınmacılar Kabul ve Barınma Merkezi kuruldu. Merkezde ve Yahyalı'da Sosyal Güvenlik Kurumu binaları inşa edildi. Bu yatırımların resmi açılışını da bu vesileyle gerçekleştiriyoruz. TOKİ, 680 adet iş yerinden oluşan Mobilya Kenti kurdu. Ayrıca yine TOKİ, 280 konutun inşasını tamamladı. Kayseri üzerinden gerçekleşen transit araç trafiğinin rahatlamasına katkısı olan Boğazköprü Tüneli inşaatı, iş takviminden önce bitirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız, Melikgazi Göleti ile Hazarşah Göleti sulamasını şehrimize kazandırdı. Bu yatırımların resmi açılışını da buradan gerçekleştiriyoruz."

Belediyelerin tamamladığı önemli hizmetlerin olduğuna da dikkati çeken Erdoğan, "Büyükşehir Belediyemiz 50 trilyonluk bir yatırım olan katı atık depolama tesisi, geleneksel Kayseri evlerinin inşasını tamamladı, 30 yeni otobüsü hizmete sundu. Şu anda arkamda duruyor. Melikgazi Belediyemiz, sosyal tesis, 32 sosyal konut, sokak düzenlemeleri, sağlık ocağı, park, futbol sahası, spor salonu gibi pek çok yatırımı tamamladı. Bu belediye yatırımlarının resmi açılışını bugün gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Kayseri’ye özel sektörün de yatırım yaptığını dile getiren Erdoğan, 44 trilyonluk krom işleme tesisi ile 15 trilyonluk liralık yatırım olan plastik ambalaj çemberi üretim tesisinin de açılışı yapılan eserler arasında olduğunu belirterek, tüm bu yatırımların Kayseri’ye hayırlı olması dileğinde bulundu.

Kayseri’nin, hizmetin kıymetini çok iyi bildiğini dile getiren Erdoğan, “Çünkü Kayseri üretmenin, çalışmanın anlamını çok iyi bilir” dedi.

-“ Birileri “cek, cak” ile konuşuyor”

Son 12 yılda yapılanları anlatmak istediğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Niye biliyor musunuz? Birileri ‘cek, cak’ ile konuşuyor. 'Gelince' diyor, ‘memura şunu vereceğim, bunu vereceğim.’ Çünkü bunların sırtında boş yumurta küfesi var ama bizim sırtımızda dolusu var. Şimdi bunlar, bunları söylerken, ‘şunu yaparak bunu yapacağım’ demiyor. Ya? Evet, başında olduğun iktidarı 27,5 milyar dolar Merkez Bankası rezervi ile aldık, 122 milyar dolara çıkardık. ‘Onu nasıl boşaltırız’, bunu düşünerek söylüyor. Çünkü geçmişte, bunları gördük. Böyle boşalttılar. 40 küsur banka, böyle boşaldı. Hatırlayın.”

-"Milletimi aldatmak isteyenlere karşı, tavrımı koymam lazım" 

“Kardeşlerim isim vermek istemem, şu anda Cumhurbaşkanı olarak milletin tarafında olan bir insan olarak, bir şeyi söylemem lazım, ben her partiye eşit mesafedeyim” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Gönlümde bir aslan yatıyor, o ayrı ancak bana diyorlar ki ‘tarafsız olması lazım.’ Ben gelirken ne dedim? Ben milletin tarafındayım, dedim. Şimdi milletimi aldatmak isteyenlere karşı, kalkıp ben tavrımı koymam lazım. Şimdi biz iktidarı kimlerden almıştık. Gelirken 3 partiden almıştık, hatırlayın bir koalisyondu. Bu koalisyonda kimler olduğunu biliyorsunuz; MHP, DSP, ANAP. Şimdi ben koalisyonlar zarar verir dediğim zaman beyefendiler rahatsız oluyor ve çok da hakaretler ediyorlar. Herhalde bu ülkede hakaret edilen cumhurbaşkanlarından, nadide olanlardan bir tanesi de benim. Varsın etsinler. Kem söz sahibine aittir. Ben bunlara hakaret etmiyorum. Sadece bunları mahkemeye gönderiyorum. Yargıda bunların hesabını versinler. Burada, Mehmet Özhaseki kardeşim, bol bol sucuk dağıtıyordu. Ben farklı bir uygulama yapmayı düşünüyorum, daha sonra."

"Kardeşlerim, bir şeyi unutmayalım; bunlar 5 yıllığına görev aldı mı o zaman. MHP, DSP, ANAP. Millet 5 yıllığına bunlara görev verdi" diyen Erdoğan, "Peki 3,5 yıl sonra niye bırakıp kaçtılar?" diye sordu. 

-"O günün koalisyon hükümeti, yolsuzlukların altında eğildi, çöktü"

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ah benim Kayserili kardeşlerim, bunlar var ya Düzce depreminin altında, boğuldular. Düzce depreminin altından kalkamadılar. Sakarya’nın altından kalkamadılar. Biz de deprem gördük. Bingöl depremini, gördük. Anında 24 saatte ben ve arkadaşlarım oradaydık. Biz, Van depremini gördük. Anında, 24 saatte oradaydık.  Yeni bir Bingöl inşa ettik, yeni bir Van inşa ettik. Simav depremini gördük. Anında hemen yeni bir Simav’ı inşa ettik. Hiç bunun ekonomik sıkıntılarını duydunuz mu? Ama onların hepsi yapıldı. Oralarda evler, okullar, hastaneler hepsi yapıldı. Hükümet konağı, hepsi yapıldı. Niye? Çünkü biz dürüstlüğün timsaliydik. Yolsuzlukların olduğu bir iktidar bunları yapamazdı ama Düzce'de, o depremde bile maalesef o günün koalisyon hükümeti ne yazık ki o yolsuzlukların altında eğildi, çöktü. Bankalar aynı şekilde. 40 banka, bunların hesabını versinler ya. Şimdi kalkmışlar bize dürüstlük dersi veriyorlar, ahlak dersi veriyorlar. Kendisi muhtac-ı himmet bir dede, nerede kaldı gayrıya himmet ede. Bunların durumu bu."

(Sürecek)