KONYA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandıktan sonra tahliyesine karar verilen lise öğrencisinin duruşmasında, sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, duruşmaya katılmak üzere geldiği Konya Adliyesi'nde yaptığı konuşmada, M.E.A'nın Türkiye'de ve dünyada simge olduğunu savundu.

M.E.A'nın düşüncelerini ve eleştirilerini ifade ettiği için 16 yaşında tutuklanmasının dünyada örneği olmadığını iddia eden Tanrıkulu, "Ama burada, Konya Adliyesi'nde olmuştur. Onun üzerine de hukuka aykırı bir iddianameyle dava açılmıştır. Bugün yargılamasına başlandı, daha doğrusu başlanamadı. Reddi hakim isteminde bulundu avukat arkadaşlarımız. Dosya Ağır Ceza Mahkemesine gitti" diye konuştu.

Bir gazetecinin reddi hakim talebinin gerekçesini sorması üzerine Tanrıkulu, duruşmanın kapalı yapıldığını hatırlattı. Tanrıkulu, kapalı görülen duruşmadaki bilgilerin aktarılamayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 27. maddesini gerekçe göstererek bir reddi hakim talebinde bulunuldu. Ağır Ceza Mahkemesi bunu inceleyecek. Ondan sonra da duruşma eğer aynı hakim devam edecekse 3 Nisan'da yine bu adliyede yapılacak. Eğer başka bir hakim devam edecekse yeni bir duruşma günü belirlenecek."

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise M.E.A'nın Türkiye gerçeğini, yönetim şeklini, bundan yurttaşların duyduğu tepkiyi dile getirdiğini öne sürdü.

Sanık M.E.A. ise dava ile ilgili herhangi bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, "Herkesin fikrini özgürce beyan edebileceği bir ülke için arkadaşlarımız buradalar. Ben de bu davada beraat istiyorum'' dedi.

M.E.A'ya destek vermek üzere Konya Adliyesine gelen CHP'li gençler ise bir süre slogan attı.

- Olay

Sosyal medya aracılığıyla örgütlenen Halkçı Liseliler Grubu üyeleri, Kubilay'ın şehit edilişinin 84. yılı dolayısıyla 23 Aralık'ta Konya Gedavet Parkı'nda toplanmış, grup adına açıklama yapan Meram Endüstri Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi M.E.A, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı. Avukatlarının itirazı sonucu M.E.A, 26 Aralık'ta tahliye edilmişti.