Bursa’da bir araya gelen dağcılar, Uludağ’da inşaatı devam eden Sarıalan ve Oteller bölgesi arasında bulunan teleferik inşaatına ve bungalov evlere tepki gösterdi.

Sabahın erken saatlerinde Sarıalan mevkiinde toplanan 100 kişilik grup, yeni teleferik inşaatı ve bungalov evlere tepki gösterdi. Grup içerisinde Bursa Barosu, TMMOB, Zirve Dağcılık Bursa Şubesi, Bakut, Nilüfer Kent Konseyi ve Doğader üyeleri yer aldı. Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, "Milli park ilan edilerek koruma altına alınmış alanlar Avrupa’da yüzde 11, dünyada yüzde 6 iken Türkiye’de ise yüzde 1’dir. Dünyada sadece Uludağ’da bulunan 33 bitki türü ile beraber 1961 yılında milli park ilan edilmiş ve bin 320 endemik bitki türü koruma altına alınmıştır. Marmara için yaşamsal öneme sahip olan Uludağ, sermaye, devlet ve yerel yönetim işbirliğiyle oluşan yapılaşmalardan dolayı her geçen gün milli park özelliğini kaybetmektedir. Son dönemde Sarıalan ve Çobankaya bölgesinde ağaç kesilerek yapılan bungalovlar, inşaatı başlanan ve yapımı planlanmış sosyal tesisler, kongre merkezleri, spor tesisleri, AVM ve en son olarak teleferik inşaatı gibi yapılaşmalar 53 yıl önce devleti yönetenlerin koruma altına aldığı Uludağ’ı yine devleti yönetenlerin gözden çıkardığını gösteriyor" diye konuştu.

Kanunların hiçe sayıldığı Yeni Teleferik projesi için bir araya geldiklerini ifade eden Atabek, "Teleferik projesinin ilk ortaya çıktığı 1. projede istasyon alanlarına çok geniş ticari alanlar içerdiği ve bir milli parkta olmaması gereken bir otel inşa planı bulunduğu için açtığımız davayı kazanarak iptal ettirdik. Ortaya çıkan 2. proje uygun olduğu için itiraz etmedik. Ancak teleferik inşaatı devam ederek ağaç kesilmeden yüksek direklerle geçileceği planlanan Sarıalan 2. Bölge arasındaki yoğun ormanlık alanda gözlerden uzak bir biçimde projede değişik yapılarak ağaç kesimine başlanması üzerine dava açtık. Uludağ devletin korumakla yükümlü olduğu bir alan halinden çıkarılıp, hukuk yok sayılarak, devlet eliyle yok edilen bir alan haline dönüştürülmüştür" dedi.