ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık konusunun yalnız hastaları tedavi etmeyi kapsamadığını belirterek "Önemli olan bireyin sağlıklı bir yaşamı sürdürebilmesi. Bu anlamda Sağlıklı Yaşam Kültürünün Teşviki ile eylem planını hazırladık" dedi.

Müezzinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik Projesi" kapsamında "Daha Sağlıklı Bir Türkiye İçin 1 Milyon Bisiklet" kampanyasının tanıtımında yaptığı konuşmada toplumun bilinçlendirilmesinin önemine işaret etti.  

Ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olmanın yaşam felsefesi haline getirilmesi halinde gerek birey, gerekse topluma katkı sağlayabilmek için faydalı ve anlamlı bir yaşam sürdürülebileceğini ifade eden Müezzinoğlu, bu kapsamda yürütülen projelere değindi. 

Bakanlık olarak sağlıklı birey, sağlıklı aile ve sağlıklı toplumun gelişebilmesi ve buna katkı sağlayabilmek adına önemli projeleri planladıklarını ve bunları hayata geçirmeye gayret ettiklerini belirten Müezzinoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetleri olarak özellikle 2002 yılından bugüne kadar sağlık hizmeti sunumunda çok değerli Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyayla yarışabilecek bir sağlık hizmeti sunumunu başardık" dedi.

-"Sağlık yalnız hasta kişileri tedavi etmek değil"

Bakan Müezzinoğlu, standartlarını geliştirmek amacıyla her geçen gün fiziksel alt yapılarını daha güçlü bir alt yapıya kavuşturmaya, tıbbi teknolojiyi geliştirmeye ve bilimsel anlamda gerek Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı gerekse Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile dünya ile yarışacak hedeflerin içinde bulunmaya gayret ettiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık yalnız hasta kişileri tedavi etmek değil. Önemli olan bireyin sağlıklı bir yaşamı sürdürülebilmesi. Bu anlamda Sağlıklı Yaşam Kültürünün Teşviki ile eylem planını hazırladık ve bu eylem planında da 3 tane temel sorunu çözmeye gayret ediyoruz. Bunlardan birincisi kötü alışkanlıklardan toplumu özellikle gençleri uzak tutabilmek koruyabilmek diğeri sağlıklı beslenmek ve hareketli yaşam. Bugün insanlığın en çok korktuğu 3 temel hastalığın sebebi de esasında bu üç başlıkta gizli. Kardiyovasküler hastalıktan korunmak için kanser ve kanserin olumsuz etkilerinden korunmak için kronik diyabet gibi kronik hastalıklardan korunabilmek için de yine bu üç başlığa çok ihtiyacımız var, kötü alışkanlıklardan uzak durabilmek, sağlıklı beslenebilmek ve hareketli bir yaşamı yaşam kültürümüze yerleştirebilmek."

-Sağlıklı nesillerin gelişimine katkı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tütünle mücadeleye verdiği destek için teşekkür eden Müezzinoğlu, "Tütünle mücadelede dünyada bir numara olabilmeyi başarabildiysek dünyada çok güçlü bir başarıya imza atabildiysek Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde verdiği destek ve gösterdiği duyarlılıktır" ifadelerini kullandı. 

Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı gençlere ve ailelerine benimsetebilmenin, sağlıklı nesillerin gelişimine katkı sağlayacağını vurgulayan Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile okul kantinlerindeki projeleriyle sağlıklı beslenmeye katkı sağlamaya gayret ettiklerini kaydetti.

-1 milyon bisiklet

Hareketli yaşamla ilgili 2015 yılı başında duyurdukları 1 milyon bisiklet projesi kapsamında bugün itibarıyla yaklaşık 50 bin bisiklet dağıtıldığını anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bu yıl yerli bisiklet üretici firmaların hazırlıklı olmamaları nedeniyle veya böyle bir projenin gerçekleşmesindeki alt yapılarının yetersizliği dolayısıyla 50 bin rakamında kaldık ama 2016, 2017, 2018 yılı itibarıyla inşallah 250-300 bin bisiklet dağıtımında inanıyorum ki hareketli yaşamın da dünyaya farklı bir örneğini Türk milleti olarak milletçe sunmuş olacağız."

Bakan Müezzinoğlu, gelecek yıl içinde üniversite öğrencileri, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerine bisiklet dağıtacaklarını belirterek, üniversite rektörlerinden kampüsler için hazırlık yapmalarını istedi. Müezzinoğlu, "Üniversite öğrencilerimizin kullanabilecekleri ve öğrenci sayıları ile orantılı bisiklet projelerimizi 2016, 2017, 2018 yıllarında 1 milyon bisiklette 100-150 bin bisikleti üniversite öğrencilerimize, bunun yaklaşık 250 binini Milli Eğitim Bakanlığı ve eğitim camiamızdaki öğrencilerimize, yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerimize önümüzdeki 3 yıl içinde planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

-"1 metre bisiklet yoluna 1 bisiklet"

Yerel yönetimlere de projeye destek çağrısı yapan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygun gördüğü bisiklet yolu projesi onayı alan tüm projelere 1 metre bisiklet yoluna 1 bisiklet, 5 kilometre yaptıysa 5 bin bisikleti belediyemize hibe olarak vereceğiz ve bu alanda tüm ilçe ve yerel yönetimlerimize bisiklet yolu projesine öncelik vermesini arzu ediyoruz. Bunu çok yönlü bir kültüre dönüştürebilelim. Sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve kendimize olan saygının bir gereği olarak yaşam felsefemize yerleştirebilirsek önce kendimiz, sonra ailemiz için milletimiz ve ülkemiz için toplum için hayırlı bir birey olmayı başarabiliriz."