KAYSERİ (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, aday öğretmen yetiştirme sürecinde genç öğretmenlerin de tecrübeli öğretmenlere yeni şeyler öğreteceğini belirterek, "Çift taraflı bilgi alışverişi olacak. Bu da yeni bilgi ve becerilerin yayılımını kolaylaştıracak" dedi.

Çolakoğlu, Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen "Danışman Öğretmen Eğitimi Semineri"nin açılışında yaptığı konuşmada, 30 bin yeni öğretmen atamasıyla milli eğitim ordusunun daha da güçlendirildiğini söyledi.

Bakanlığın başlattığı aday öğretmen yetiştirme süreciyle ilgili bilgi veren Çolakoğlu, öğretmenlerin göreve başlamadan önce bu öğretim döneminin sonuna kadar danışman öğretmenler tarafından eğitimler alacaklarını belirtti.

Çolakoğlu, ataması yapılan öğretmenlerin yeni bir camiaya girdiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Öğretmenlerimize okul yönetimiyle, öğretmen arkadaşlarıyla, velilerle ve öğrencilerle ilişkilerini nasıl oluşturacaklarını ve genel devlet yapısının nasıl işlediğini, mevzuatımızı anlatmaya çalışacağız. Bu anlamda tecrübesi olan öğretmenler 'danışman öğretmen' olarak belirlendi. Kayseri'de 704 öğretmenimiz yeni göreve başlayacak 642 öğretmene danışmanlık yapacak. Danışman öğretmenleri müdürlükler belirliyor ve tabii ki belirli kriterleri var. Gönüllük önemli çünkü bu koçluk, danışmanlık dediğimiz hadise bilgiyi, gönüllülüğü, istekli olmayı gerektiriyor. Bu ilişki 6 ay süreyle bitecek bir ilişki değil. En azından 8-10 yıl el ele yürümeyi gerektiriyor. Yeni bir olayla karşılaştıkların da danışman öğretmene ulaşıp soruna çözüm arayacaklar. Bir abi kardeş, abla kardeş ilişkisi oluşturuyoruz. Bu tabii ki mesleki bir ilişki. Bu eğitim sürecinde genç öğretmenlerimiz de tecrübeli öğretmenlerimize yeni şeyler öğretecekler. Çift taraflı bir bilgi alışverişi olacak. Bu da yeni bilgi ve becerilerin yayılımını kolaylaştıracak."

- Özel okullardan MEB'e ataması yapılanlar

Özel okullardan MEB bünyesine ataması yapılan öğretmenlerle ilgili de yeni bir uygulama başlatıldığını açıklayan Çolakoğlu, "Sayın Bakanımızın talimatıyla bu öğretmenler, 1 Eylül'e kadar mevcut bulundukları okullarda devam edebilecekler. 2016-2017 eğitim döneminde yeni yerlerine başlayacaklar. Dolayısıyla eğitimin oralarda aksamasını bu şekilde önlemiş olduk" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu ise zaman zaman yeni öğretmenlerle ilgili çeşitli eleştirilerde bulunulduğunu, bu eğitim sayesinde eksikliklerin düzeltilebileceğini belirtti.

Aday öğretmenlerin kendilerine danışmanlık yapan öğretmenleri uzun yıllar unutmayacaklarını dile getiren Çandıroğlu, "Bu eğitim sayesinde yeni öğretmenlerimiz başları sıkıştığında danışman öğretmene ulaşabilecekler, sorunu paylaşacaklar" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından eğitimci Vural Çakmak tarafından danışman öğretmenlere seminer verildi.