Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), 2014 yıl sonu değerlendirmesi yaptı. DEDAŞ Sözcüsü Gökay Üstün, “Yıl sonu itibariyle yüzde 75 oranında bedelsiz tüketim bizi bekliyor” dedi.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) 2014 yılsonu değerlendirmesi yaptı. Şişli’de özel bir otelde gerçekleştirilen basın toplantısı DEDAŞ yöneticilerinden Gökay Üstün’ün sözcülüğünde gerçekleştirildi. Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik dağıtım hizmeti veren şirketin 2014 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler, bedelsiz elektrik kullanımı ile mücadele, kış aylarında elektrik kullanımında yaşanan yüksek israf gibi başlıklar değerlendirildi.

Hizmet verdikleri bölgenin yüz ölçümü bakımından Türkiye’deki en büyük elektrik dağıtım bölgesi olduğunu vurgulayan DEDAŞ Yetkilisi Gökay Üstün, “2014 rakamları daha net değil ama 2013 rakamları ile konuştuğumuz vakit, bölge Türkiye’nin en fazla elektriğini tüketen bölgesi. Türkiye’deki toplam tüketimin yaklaşık yüzde 12 civarında bir rakam karşımıza çıkıyor” dedi.

Yüzde 75 oranında bedelsiz elektrik kullanımı olduğunu vurgulayan Gökay Üstün, “Bölgemizde bedelini ödemeden elektrik kullanan abonelerin tüketimi, Türkiye ortalamasının 5 katı. 2 milyar 720 milyon liranın bir şekilde israf edildiği için bölgeden tahsil edilemediğini ve bunun da faturalara yansıdığını düşünebilirsiniz. Bedelsiz kullanım olarak yani hiçbir şekilde faturaya bağlanmadan kullanılan elektrik kaçak olarak kullanılan elektriğin yüzde 75 olduğunu düşünürsek geriye kalan yüzde 25 faturaya bağlanıyor” şeklinde konuştu.

“YIL SONU İTİBARİYLE YÜZDE 75 ORANINDA BEDELSİZ TÜKETİM BİZİ BEKLİYOR”

Trafo yanmalarının ve elektrik kesintilerinin nedenlerine dikkat çeken Üstün, “Normal şartlarda elektriği bölgeye verecek şebekenin 2 katı bir taleple zorlanması arkasından da trafoların bir şekilde patlayarak, hatların yanarak kesintilere sebep verir. İsraf etmemek gerekiyor. Eğer abartırsak artırırsak elektrik kesintisi de kaçınılmaz olacak” diye konuştu.

“Yıl sonu itibariyle de yüzde 75 oranında bedelsiz kullanım oranı bizi bekliyor” diyen Gökay Üstün, “Genel olarak devletin ilgili kurumlarının aldığı bir karar neticesinde işleyen bir sistem o da şu; bütün kaçakların, bedelsiz kullanımın bir havuzda kullanıldığını düşünün daha sonra da bu bedelsiz kullanım faturasını ödeyen herkese tüketimi ve fatura bedeli paralelinde dağıtılıyor. Yani Diyarbakır’da elektrik bedelini ödemeyen bir elektrik faturası ya da tüketimi; Diyarbakır’da bedelini ödeyene de gidiyor. İstanbul’da, Tekirdağ’da faturasını ödeyene de gidiyor. Bu sistem bu şekilde işliyor. Kayıp, kaçak faturasını ödeyen her abonenin ne yazık ki faturasına yansıyor” ifadelerini kullandı.