NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde çiftçi Hasan Hüseyin Döşeyici, ilçede ilk kez uygulanan bir yöntemle erken patates ekimi yaptı.

Döşeyici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıl içinde iki kez ürün elde etmek amacıyla normalde mart ayı sonunda yapılması gereken ekimi bir ay önce yaptığını kaydetti.

Tarlasına çeşitli cinslerde patates tohumları ekip, üzerini elyafla kapatarak olası soğuklara karşı korumaya aldığını belirten Döşeyici, mart ayında hava sıcaklığının sıfırın altına düşmediği takdirde başarılı bir şekilde ürün alabileceğini dile getirdi.

Döşeyici, "Son yıllarda iklimlerin değişim göstermesi sebebiyle deneme amaçlı ilk defa erken patates ekimi yaptık. İyi bir netice elde edebilirsek ve erken hasat yapabilirsek İzmir Ödemiş ilçesinde olduğu gibi ikinci alternatif bir ürünü ekebiliriz. Ektiğimiz patates için soğuk algınlığına karşı da önlem almaya çalıştık. Bunun için de toprağı sıcak tutması için kükürt ağırlıklı ve çinkolu gübre kullandık, ekilen alanı da elyafa örttük" diye konuştu.

Örtü altı deneme ekimini yerinde inceleyen Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz da yaptığı açıklamada, erken ekim nedeniyle üründe herhangi bir sorun çıkmaması halinde gelecek yıllarda bu uygulamanın diğer çiftçiler tarafından da rağbet göreceğini ifade etti.

Yılmaz, "Öncü çiftçilerimize daima ihtiyacımız var. Bu çiftçimize elimizden gelen desteği sunacağız. Çiftçilerimiz zirai konularda her şeyi birilerinden beklememelidir. Öncü ve yeniliğe açık çiftçilerimizin bu yaklaşımları gelecek için çok güzel ve faydalıdır" diye konuştu.

Erken patates ekimi yapılan tarlada temmuz ayının ilk haftasında ürün hasadının ardından hububat ekimi yapılabildiği öğrenildi.