İZMİR(AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, "Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın 8 Mart'ta İzmir'deki buluşması umut ediyorum ki Selanik ile İzmir arasında gemi seferlerinin başlamasına vesile olur" dedi.

İZTO Başkanı Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk-Yunan İş Konseyi'nin gelecek hafta İzmir'de iki ülkenin başbakanlarının ve bakanlarının katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

Yunanistan ile ilişkilerin gelişmesi için büyük çaba gösterdiklerini ve "en çok ticaret en yakın komşu ile yapılır" prensibi ile hareket ettiklerini ifade eden Ekrem Demirtaş, "İki ülkenin ticaretinde 6 milyar dolarlara geldik. Türkiye, komşu Yunanistan'ın bir numaralı ekonomik partneri. İnanıyorum ki geniş katılımlı bu toplantıda imzalanacak mutabakatlar bizim çalışmalarımızın da yolunu açacaktır" dedi.

Dostluk ve ticaretin geliştirilebilmesi için iki ülke arasında hava ve deniz ulaşımının iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu işin olmazsa olmazı gemi ve uçak seferlerinin yapılmasıdır. Uçak konusunda Atina ve Selanik bağlantımız var. Selanik bağlantısı kesintiye uğradı ama nisan ayında yeniden başlayacak. Deniz yolundan Selanik ile bağlantı Sayın Başbakanımızın dışişleri bakanlığı sırasında ifade ettiği gibi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Biz de konuyu takip ediyoruz, Yunan tarafı da çok istekli. Şu anda bu hatta gemi koymak isteyen 4 armatör var. Selanik'in İzmir'e bağlantısı, İzmir'in Avrupa'ya bağlantısı olacaktır. Karayoluna göre bu yol çok daha faydalı olacaktır."

Davutoğlu ve Çipras'ın 8 Mart'ta İzmir'deki buluşmasının da Selanik ile İzmir arasında gemi seferlerinin başlamasına vesile olabileceğini belirten Demirtaş, "Dileğimiz, buluşma sırasında Yunanistan tarafından sefere konulacak geminin İzmir Limanı'na gelmesidir. Bu mutlu olayın tanığı da her iki ülkenin başbakanı olabilir" diye konuştu.