KAYSERİ (AA) - 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve "Diriliş Ertuğrul" adlı dizinin tarih danışmanı Prof. Dr. Feridun Emecen, ilk dönem tarihçilerinin anlattıkları hadiseler içinde Süleyman Şah'ın adının geçmediğini belirterek, "Süleyman Şah'ın adı daha sonra, Yıldırım Beyazıt döneminde eserini kaleme alan Aşık Paşazade'nin eserinde mevcut. Osman Bey'in dedesinin Süleyman Şah'ın olduğu konusu, bu açıdan baktığımızda çok zayıf bir ihtimal, hatta ihtimal bile değil" dedi.

Emecen, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Salonu'ndaki "Diriliş Ertuğrul'dan Kuruluş Osman Bey'e" konulu konferansta, Osmanlı'nın kuruluş yıllarının bilinmezliklerle dolu olduğunu belirtti. 

Bu dönemin şahsiyetleri ve isimleri üzerinde bile tarihçilerin ittifak etmediği noktalar olduğuna işaret eden Emecen, "Tarihçiler olarak bu bilinmezler dünyasında bulabildiğimiz ipuçlarını değerlendirerek yeni bir sonuç çıkarmaya, bunları kamuoyuyla paylaşmaya çalışıyoruz. Bizim ulaştığımız neticeyle tabii ki senaristin anlattığı olay arasında çok ciddi farklar olması da doğal karşılanır" dedi.

Emecen, karşılarına çıkan en önemli figürün Osman Bey'in atası olarak kabul edilen Süleyman Şah olduğunu vurgulayarak, şunları anlattı:

"Süleyman Şah üzerinde yapılan ilmi çalışmalar böyle bir şahsiyetin Osman Bey'in ataları arasındaki mevcudiyetini ciddi anlamda sorguluyor. Osmanlı tarih geleneği 15. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıktı. Yani Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan 100-150 yıl sonra yazıldı Osmanlı tarihi. İlk dönem tarihçilerinin anlattıkları hadiseler içinde Süleyman Şah'ın adı geçmiyor. Süleyman Şah'ın adı daha sonra, Yıldırım Beyazıt döneminde eserini kaleme alan Aşık Paşazade'nin eserinde mevcut. Osman Bey'in dedesinin Süleyman Şah'ın olduğu konusu bu açıdan baktığımızda çok zayıf bir ihtimal, hatta ihtimal bile değil. Muhtemelen buradaki Süleyman Şah aslında meşhur 'Anadolu fatihi' Kutalmışoğlu Süleyman Şah'tan başkası değildir."

15. yüzyıl tarihçilerinin başka adlar üzerinde durduklarına dikkati çeken Emecen, bunların Ertuğrul Gazi'nin babasının Gündüz Alp olduğu üzerinde durduklarını, bu bilginin doğru olma ihtimalinin de çok yüksek olduğunu aktardı.

Emecen, tarihçiler olarak doğru olduğunu kabul ettikleri üç şahsiyetin "Gündüz Alp, Ertuğrul ve Osman Bey" olduğuna işaret ederek, bunun dışında alta doğru giden hatta Nuh Peygamber'e kadar uzatılan secereler de olduğunu sözlerine ekledi.