Dışişleri Bakanlığı, Libya’nın Misurata şehrinde, havalimanının da bulunduğu bölgeye, demir çelik fabrikasına ve serbest bölgeye gerçekleştirilen hava saldırılarını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Libya’da son dönemde giderek yaygınlaşan ve bugün Misurata şehrinde, havalimanının da bulunduğu bölgeye, demir çelik fabrikasına ve serbest bölgeye gerçekleştirilen hava saldırılarını şiddetle kınıyoruz.

Tüm uyarılara rağmen artarak süren hava saldırılarının neden olduğu şiddet sarmalı, karadaki çatışmaları da tırmandırmakta ve çatışmaların daha da yayılmasına yol açmaktadır. Bu çerçevede, Petrol Hilali bölgesinde ve Sirte’de meydana gelen son çatışmalarla birlikte, can kayıpları artmakta ve Libya’nın ekonomik altyapısının karşı karşıya bulunduğu yıkım daha da derinleşmektedir.

Sözkonusu hava saldırıları, insani yardımların ve temel ihtiyaç maddelerinin ülkeye ulaştırılması için büyük önem arzeden, ekonomik faaliyetlerin devamını sağlayan ve Libya’nın dış dünya ile en önemli bağlantısını teşkil eden az sayıdaki hava ve deniz trafiğini tehdit etmektedir. Libya’nın dışarıyla bağlantısının kopması Libya’da güvenlik ve istikrarın tesisine yönelik çabaların da sekteye uğraması anlamına gelecektir. Hava saldırılarını düzenleyenler en büyük kötülüğü Libya Halkı’na yapmaktadırlar.

Ülkenin geleceğini tehdit eden hava saldırılarının ve dış müdahalelerin biran önce durdurulması, ateşkes sağlanması, kapsayıcı siyasi diyaloğun başlaması ve bunun sonucunda süratle bir ulusal birlik hükümeti kurulması, Libya’da istikrarın yeniden tesis edilebilmesi için tek çıkar yoldur.

Hava saldırıları ile tırmanan gelişmelerin, BM Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon’un 5 Ocak 2015 tarihinde yapılacağını açıkladığı kapsayıcı diyalog toplantısını akamete uğratmamasını temenni ediyor, Leon’un Libya’daki krizin çözümüne yönelik çabalarına desteğimizi bir kez daha yineliyoruz” ifadelerine yer verdi.