Karaman´ın Ayrancı ilçesine bağlı  eski adıyla Divle yeni adıyla Üçharman Köyü´nde, yerin 36 metre altındaki mağarada  bekletilmesiyle yaklaşık 6 ayda olgulaşan ''Divle Obruk Peyniri", kendine has tadı ve lezzetiyle dünyanın en kaliteli 5 peynirinden biri olarak gösteriliyor. 
Üçharman köyü, bölgenin en eski yerleşim  yerlerinden biri olarak tarihçiler tarafından biliniyor. Üçharman köylüleri genel olarak küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Köyde koyun ve keçi sütlerinin kaynatılıp mayalanmasıyla yapılan deri basma tulumlar, 36  metre derinlikte ve 257 metre uzunluğunda ki doğal bir mağaraya konuluyor. Mayıs ve Haziran aylarında tulumlara basılıp mağaraya konulan peynirler, yaklaşık 6 ay sonunda olgunlaşıyor. İlk konulduğunda beyaz olan peynir tulumları, 6 ay geçtikten sonra kırmızı halini alıyor ve mutfaklarda ki yerini alıyor. Mağarada bulunan bakteriler nedeniyle peynir tulumunun dışı kırmızı renge bürünüyor. 
"Divle Obruk Peyniri" Dünya'ya İhraç Ediliyor
"Divle Obruk Peyniri" için mağaranın yaklaşık  kapasitesi 80 ton olarak bildiriliyor. Peynirin pazarlama sıkıntısı bulunmuyor. Peynirler İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere birçok kente  gönderiliyor. Ayrıca başta İtalya olmak üzere bir çok yurt dışında ki ülkelere de ihraç ediliyor. Peyniri genellikle lüks oteller ve ünlü  restoranlar alıyor. Peynirin yaklaşık fiyatı 40 Türk Lirası ile 60 Türk Lirası arasında değişiyor. Üçharman köyü sakinlerinden Mehmet Kütahya Divle Obruk Peyniri'nin yurt içi ve yurt dışına pazarlandığını dile getirerek, ''Peynirlerimizi buraya Mayıs ayında getiriyoruz. Koyun keçi sütünü kaynatıp tulumlara bastığımız  peynirleri, bu mağaraya bırakıyoruz. Peynirlerin iyi olması için birbirine değdirmeden ve biraz aralıklarla dizayn ediyoruz. Kasım ayının sonunda en geç Aralık ayının başında tekrar peynirlerimizi çıkartıyoruz. Peynirlerimizi yurt içi ve yurt dışına satıyoruz. Hiç bir pazarlama sıkıntımız yok. Peynirimiz için özellikle yurt dışından çok talep geliyor. Peynirimizin fiyatı da kalitesine göre 40 ila 60 Türk Lirası arasında değişiyor.'' dedi.
''Divle Obruk Peyniri'' Dünya'nın En Kaliteli İlk Beş Peyniri Arasında
Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Akçay, ''Divle Obruk Peyniri'' Dünya'nın en kaliteli ilk beş peyniri arasında olduğunu belirterek, ''Karaman'ın Ayrancı İlçesi'nin eski ismiyle Divle yeni ismiyle Üçharman köyünün Güney yamacında yer alan bölümünde bu obruğumuz bulunmaktadır. Bu mağara, 36 metre yerin altındadır ve 257 metre uzunluğundadır. Bu mağaramızın tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 200 yıldır aktif kullanılmaktadır. Bu yöremizde genel olarak küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Yöre halkımız koyun ve keçi sütlerini kaynatıp mayalayarak tulumlara basar ve bu mağaraya bahar aylarında bırakır. Doğal bir çöküntü alanı olan bu mağarada ki peynir tulumları yaklaşık 6 ay içerisinde olgunlaşır. Beyaz olarak konulan tulumlar kırmızı rengi alır. Bu ise peynirin olgunlaştığının göstergesidir. Bu mağaranın en önemli özelliği yazın -2 derece kışın ise 4 derece doğal ısı da olmasıdır. Peynirin oluşum şartlarına en uygun ısı aralıkları da bunlardır. Divle Obruk Peyniri dünyanın her tarafına ihraç edilmektedir. Ayrıca peynirimiz dünyanın en kalite ilk beş peyniri arasındadır.'' dedi. 
''Divle'nin tarihi Karamanoğulları Beyliği ile başlamıştır''
Araştırmacı Yazar Osman Ülkümen, Divle'nin tarihinin Karamanoğulları Beyliği'nin bölgeye gelmesiyle başladığını söyleyerek, ''Divle'nin tarihi Karamanoğulları Beyliği'nin yöreye gelmesiyle başlamıştır. Bu mağara ise 200 yıldır yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha önce de yine yerel halk tarafından kullanılmakta olan bir mağaradır. Buranın özelliği doğal çöküntü alanı olmasıdır. Obruk olmasıdır. Obrukta yazın -2 derece kışın 4 derece doğal ısı bulunmaktadır. Buda peynirlerin damak tadına uygun olgunlaşmasını sağlamaktadır. Sadece Divle halkı değil yörede ki bütün köylerden buraya peynir getirip bırakanlar olmaktadır. Bölge açısından iyi bir gelir kaynağıdır. ''Divle Obruk Peyniri'' bilim adamlarını bile hayrete düşüren bir gelişim süreci sonunda oluşmaktadır. Bu peynirimiz en kısa zamanda Dünya'nın kalite açısından en iyi peyniri olmaya adaydır.'' dedi.
''Divle Obruk Peyniri'' için Ar-Ge çalışmaları yapılarak, Dünya pazarında ki yerini alması hedefleniyor. 
Necati ERMİŞ