ANKARA (AA) - Dr. Sami Ulus Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Bölümünde takip edilen diyabet hastalarına yaz kampında eğitim verildi. 

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Kızılcahamam'da bir otelde gerçekleşen dört günlük kampa, Türkiye'nin birçok ilinden şeker hastası çocuk ve gençler katıldı.

Kamp boyunca çocuklara kan şekeri ölçümü, egzersiz, kriz durumlarıyla başa çıkma ve Çin tıbbında kasların ruhsal ve zihinsel güçle birleştirildiği rahatlama yöntemi "Qigong" teknikleri öğretildi, gün içinde eğlence ve havuz aktiviteleri yapıldı.

Hastanenin Endokrinoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Zehra Aycan, etkinlik için 16-21 yaş arası hastaları seçtiklerini belirterek, "Bu yaş grubunu seçmemizin özel bir amacı vardı. Bu çocuklar bizim küçüklükten bu yana takip ettiğimiz ve artık yavaş yavaş da erişkin endokrinolojiye devredeceğimiz hastalarımız. Bu nedenle 21 yaşını dolduran hastalarımızı erişkin endokrinolojiye hazırlamak için de bu kampta bir araya getirmeyi amaçladık" ifadelerini kullandı.

Kampta sadece diyabetle ilgili bilgilendirme yapılmadığını, tespit edilen sorunların çözüm yollarının da arandığını bildiren Aycan, "Nefes egzersizleri ve Qigong teknikleri ile gençlerin birtakım psikodrama faaliyetlerini yaşama geçirmelerini hedeflediğimiz bir kamp oldu. Sosyal ortamlarda kronik hastalıklarla baş etme becerisi geliştireceği için bu kampları önümüzdeki yıllarda da devam ettirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

 Qigong teknikleri hakkında diyabetli gençlere eğitim veren uzman psikoterapist Refika Yazgaç da, söz konusu yöntemle diyabetli geçlerin zorlayıcı yaşam koşulları ile baş edebilme kapasitelerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.