Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, bugün bazı basın yayın organlarında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’e ve Başkanlık merkezindeki yetkililere Diyanet Vakfı bütçesinden lüks makam aracı alındığı şeklinde haberlere yer verilmesi üzerine bir açıklama yaptı.

“Diyanet İşleri Başkanlığı, milletimize yönelik din hizmeti faaliyetlerini Türkiye Diyanet Vakfıyla dayanışma içerisinde yürüten bir kurumdur. Milletimizin hayır-hasenat inancının eseri olarak Türkiye Diyanet Vakfına emanet ettiği bağışlar, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında milletimizin desteğiyle filizlenen dini ve hayri faaliyetlerle eğitim hizmetlerine harcanmakta ve bu harcamalar kamuoyuyla her vesileyle paylaşılmaktadır” ifadesine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

“Milletimizin emaneti olan bağışlarla Sayın Diyanet İşleri Başkanına veya Başkanlık merkezindeki yetkililere lüks makam aracı alındığını veya benzeri lüks harcamalar için kullanıldığını düşünmek dahi, Diyanet İşleri Başkanlığını ve onun milletin emanetine duyduğu derin saygıyı idrak etmemekle ilgilidir.

Bu itibarla; söz konusu haberlerde yer verildiği şekliyle Türkiye Diyanet Vakfı imkânlarıyla Sayın Diyanet İşleri Başkanına ve Başkanlık merkezindeki diğer yetkililere makam aracı alındığı iddiası asılsız ve mesnetsiz olduğu gibi, medya etiği açısından da iyi niyetten uzaktır.

Haberde yer verilen tüm araçlar, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunuyla verilen izinlere ve Maliye Bakanlığının bilgisi dahilinde, Devlet Malzeme Ofisi tarafından gerçekleştirilen ihalelerle satın alınmış olup, satın alma bedelleri Devletin resmi belgelerinde saydam bir şekilde kayıtlıdır. Harcanan rakamlar bahsi geçen haberde yer verilen rakamların çok altındadır. Ayrıca harcamaların tamamı Türkiye Büyük Millet Meclisinin yanı sıra kamuoyunun denetimine de açıktır.

Türkiye Diyanet Vakfının son yıllara yaptığı etkin faaliyetlerle ülkemizde ve dünyada edindiği çok kıymetli ve saygın konumunun milletimizin vicdanında uyandırdığı derin heyecanın her geçen gün arttığı bir dönemde, çirkin ve gayr-ı ahlakî bir algı operasyonun bir parçası olarak tamamı bütçe kanunu ile sağlanan imkanlarla gerçekleştirilen harcamaları Diyanet Vakfıyla ilişkilendirmek, insaf ve hakkaniyetten uzaktır. Bu gerçek dışı haberlerle ilgili hukukî işlemler ivedilikle başlatılacaktır.”