SİVAS (AA) - Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Çiftlibahçe köyünde 8 kişinin ölümü, 5 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin davanın ilk duruşmasında tutuklu 8 sanıktan 4'ünün tahliyesine karar verildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine "güvenlik" gerekçesiyle Sivas'ta görülmesi kararlaştırılan davanın ilk duruşması, Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Polis, adliye çevresinde ve duruşma salonunun bulunduğu katta güvenlik önlemi aldı. 

Duruşmada, tutuklu sanıklar Heybet, Ferzende, Fesih, Gani ve Veysi Uğurlayan hazır bulundu. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ndeki İzzet Tekin ile Erzincan Cezaevi'nde bulunan Mehmet ve Ömer Tekin ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. 

İddianamenin okunmasının ardından tutuklu sanıklardan Gani Uğurlayan, savunmasını yazılı yaptı. Bazı müştekiler ise tercüman aracılığı iye Kürtçe ifade verdi.

Uğurlayan, savunmasında, çatışma anını görmediğini ve çatışmaya katılmadığını belirterek, "Annem 'kardeşini vurdular' deyince örgütün vurduğunu düşündüm. Kardeşimi vurunca beni de vuracaklar diye ben de kaçtım. Tekin ailesiyle bu olaydan önce bir problemimiz olmamıştır. Olay günü sol elimi kullanamıyordum. Beni Diyarbakır’dan Ankara’ya sevk ettiler, genel cerrahide ameliyat oldum" ifadesini kullandı.

Sanıklardan Mehmet Tekin, suçlamaları kabul etmeyerek, "Bir canilik yapsam gelip polise teslim olmazdım. Tahliyemi değil, beraatimi talep ediyorum" dedi.

Sanık Heybet Uğurlayan ise "Çatışma seslerini duyup olay yerine geldiğimde herkes yerde yatıyordu. Mesafe uzaktı, ateş edenler görünmüyordu. Ben de omzumdan ve kolumdan yararlandım" dedi.

Sanıkların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

Yaklaşık 11 saat süren duruşmanın ardından heyet, tutuklu sanıklardan Ferzende, Gani ve Veysi Uğurlayan ile Mehmet Tekin'in tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı ertelendi.

Bu arada, duruşmayı izlemek üzere kente gelen Z.İ. ile eşi F.İ'nin üzerinde Sivas-Kayseri karayolundaki uygulama noktasında arama yapıldı. Aramada, F.İ. adlı kadının çantasında tabanca, mermi ve çakı ele geçirildi. Z.İ. ve F.İ. gözaltına alındı.

Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Çiftlibahçe köyünde, Tekin ve Uğurlayan aileleri arasında 17 Ağustos 2013'te çıkan silahlı kavgada 8 kişi hayatını kaybetmiş, 5 kişi yaralanmıştı.