Diyarbakır’da yaşayan ve resmi nikahları bulunmayan 50 Roman çiftin düzenlenen düğün töreniyle nikahları kıyıldı. Nikahları kıyılanların arasında 25 yıl önce evlenmiş çiftler de var.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Meksa Vakfı ile Domlar ve Romanlar Gençlik Spor Kulübü Kültür ve Dayanışma Derneği (Dom-Der) ortaklığında yürütülen projeyle yıllardır evli bulunan 50 Roman çiftçinin resmi nikahı kıyılırken, 50 çocuk sünnet edildi. Bir düğün salonunda yapılan etkinliğe Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımsı Kutbettin Arzu, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Düğün töreninde konuşan Dom-Der Başkanı Mehmet Demir, Romanlara farklı bir bakışın olduğunu dile getirerek, kendilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldığını söyledi. Devletin kendilerine destek olması çağrısında bulunan Demir, Romanların da bu ülkenin vatandaşı olduğunu kaydetti.

Demir’den sonra konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kentte yaşayan çeşitli nedenlerden dolayı evlilik işlemlerini yapamayan Roman çiftlerin resmi nikahlarının kıyılacağını ifade ederek, 50 çocuğun da sünnet edileceğinin bilgisini verdi. Roman vatandaşların Türkiye’nin önemli renkli bir kesimi oluşturduğunu anlatan Vali Aksoy, “Çeşitli nedenlerle birlikte olup, çocuk sahibi olmalarına rağmen, resmi nikahlarını yapamamış çiftlerimizin bugünkü resmi nikah töreniyle resmen evlendirmiş olacağız. Bugün nikahları kıyılacak olan 50 çift içerisinde 25 yıldır birlikte olup, resmi nikahı yapılmamış olan çiftlerimiz de var. Ve daha da önemlisi bunların çocuklarının nüfus kayıtları yok. Bize gelen bilgiye göre 17 çocuk nüfusa kayıtlı değildir. Bu projedeki temel amaçlarımızdan biri de bu çocuklarımızı kayıt altına almak, okul çağında olanlar varsa okula kazandırmalarını sağlamak ve bir bütün olarak sosyal bütünleşmeyi sağlamaktır. Bu yünüyle baktığımızda bu projenin, hükümetimizin yaptığı Roman açılımını destekleyen, ona katkı sunan önemli çalışmalardan biri olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 50 çiftin resmi nikahları kıyıldı. Vali Aksoy ve beraberindeki protokol üyeleri çiftlerin nikah şahidi oldu. Çiftlere ayrıca, proje kapsamında çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi. Nikahın kıyılmasının ardından düğün töreni halay ve Roman havası oyunlarının oynanmasıyla son buldu.