Estetik ve Plastik Cerrahı Doç. Dr. İbrahim Aşkar, İzmir’de bir erkek arkadaşının uyguladığı şiddet nedeniyle bir genç kız hakkında mahkemenin verdiği fiziksel değişim kararını değerlendirdi. Aşkar, yüz değiştirme ameliyatlarında büyük ölçüde başarılı elde edildiğini belirterek, ameliyatın ardından şiddet mağduru kadının hayatının da kolaylaşacağını söyledi.

İzmir’de 20 yaşındaki üniversite öğrencisi bir kız, ayrılmak istediği erkek arkadaşından şiddet görmüş ve ardından mahkemeye başvurmuştu. Aile Mahkemesi, fiziksel değişim kararı verirken, Türkiye’de ilk kez verilen bu karar estetik cerrahlardan olumlu tepkiler aldı. Yaşanan olayı değerlendiren Estetik ve Plastik Cerrahı Doç. Dr. İbrahim Aşkar, “Geçtiğimiz zamanlarda da benzeri şekilde yüz değiştirmeleri için değişik kararlar alınmış mahkemeler tarafından ve bu ameliyatlar gerçekleştirilmiştir. Yüz değiştirme ameliyatlarında estetik ve plastik cerrahı açısından oldukça başarılı sonuçlar alındı. Gerek ülkemizde gerekse dünyanın değişik ülkelerinde çok güzel sonuçlar alınmaktadır. Bu kısmı ile ilgili mahkemenin verdiği karar ve hanımefendinin yüzünün değiştirilmesinde bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Ancak daha sonraki kısımlarında bu yüz değiştirme ile beraber birleştirilerek hanımefendiye hayatı daha kolaylaştıracak hale getirilmesi faydalı olacaktır” dedi.

Ülkemizdeki şiddet olaylarına dikkat çeken Aşkar, “Ülkemizde hem şiddet olayları hem kadın ölümleri maalesef evlilik sonrası, evlilik sırasında da değişik nedenlerle gerçekleşmektedir. Bunu da biz özellikle estetik ve plastik cerrahları olarak kadınlarla ilgileniyoruz. En çok uğraştığımız konu kadınların problemleri. Ve bu şekilde bir son ile karşılaşan bir kadının, dünyada en kötü insanın bile ölümü hak ettiğini ben şahsen düşünmüyorum. Ki bir kadının değil ölümü, fiziksel şiddete maruz kalmasının haklı bir şey olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

“KADINI TANINMAZ HALE GETİREBİLİR”

Yüzde yapılacak estetik ameliyatla kadının nasıl değişeceğini anlatan Aşkar, “Kişiden kişiye böyle bir ameliyatın sonuçları değişecektir. Kaşları düşmüştür, kaşları kaldırılır. Yanakları düzdür, elmacık kemikleri yapılır. Daha hoş hale getirilir. Dudaklar incedir kalınlaştırılır. Burunda müdahale yapılabilir. Lens takılır. Saç rengi de değiştirilerek oldukça etkili yüzü tamamen farklı bir hale getirilir. Kadını tanınmaz ve çevresinin tanımayacağı hale getirebilir. Bu şekilde tamamen farklı bir insan ortaya çıkarılabilir” diye konuştu.

Mahkemenin verdiğini kararı olumlu karşıladığını dile getiren Aşkar, “Kararı duyunca ben de çok şaşırdım. İlk kez çıkan bir karar. İnşallah devamı bu konularda zor durumda olan hanımların başına diyelim. Mahkemenin verdiği bu kararı hem bir insan olarak hem de estetik cerrahı olarak destekliyorum” şeklinde konuştu.

Kadını tamamı ile değiştirmek için bazen birden fazla ameliyat bile yapılabileceğini vurgulayan Aşkar, estetik ameliyatı ücretlerinin ise eskiden olduğu gibi pahalı olamadığı söyledi.