ESKİŞEHİR (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir'de kendilerini restoran işletmecisi olarak tanıtan 2 şüpheliye senet karşılığı araç satan 8 kişi, ödeme günü geldiğinde aynı anda gittikleri iş yerinde dolandırıldıklarının farkına vardı.

Alınan bilgiye göre, Gaziantep'ten 1 ay önce kente geldikleri öğrenilen A.B. ve M.K, merkez Tepebaşı ilçesi Tunalı Mahallesi'nde restoran işleten Selçuk Vurucu ile iş yerinin devri için 33 bin liraya anlaştı.

Vurucu'ya 3 bin lira verip geri kalan 30 bin lirayı 1 ay sonra teslim edeceklerini ve devir işlemleri de bu tarihte yapacaklarını söyleyen A.B. ve M.K, devrini aldıkları iş yeri sayesinde çevredekilerin güvenini kazandı.

Araba pazarından ve internet aracılığıyla 8 kişiden de senet karşılığı araç satın alan A.B. ve M.K, ödemeler için de devraldıkları iş yerinin adresini verdi.

Senet günü söz konusu adrese giden 8 kişi, araçlarını sattıkları kişileri iş yerinde bulamayınca dolandırıldıklarını anladı ve polise başvurdu.

- ''Sizin gibi başka mağdurlar da var"

Mağdurlardan Mustafa Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomobilini satmak için bir internet sitesine verdiği ilan sonrası dolandırıcılık olayına maruz kaldığını anlattı.

İlan üzerine A.B. ve M.K'nin kendisine telefonla ulaştığını aktaran Çoban, "Bana kebap işiyle uğraştıklarını söyleyip iş yerlerine davet edip görüşmek istediler. Ben de geldim, aracı bir motor ustasına gösterip pazarlığımızı yaptık. Otomobil için 33 bin liraya anlaştık. 20 bin lirasını nakit verdiler 13 bin lirasını senet yaptık. Sonra aracı kullanmak için vekalet vermemi istediler. Esnaf oldukları için güvendim, 'yerleri, yurtları belli' diyerek vekalet verdim" dedi.

Çoban, aynı gün otomobilini satmaktan vazgeçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu kişileri aradım ancak aracın el değiştirdiğini öğrendim. Beni mağdur etmeyeceklerini söylediler. Bana paranın ödenmesi için bir gün verdiler. O gün cep telefonundan aradım ancak hat kullanıma kapalıydı. Aracın satışını yaptığım iş yerini aradım 'Burada sizin gibi diğer mağdur arkadaşlar da var gelin görüşün' dediler. O an dolandırıldığımı anladım. Şu an mağduruz. İhtiyacımızdan dolayı aracımızı satmıştık. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk."

- "2 bin liralık elektrikli bisiklete bile göz dikmişler"

Mağdurlardan Şükrü Yıldız ise dolandırıcılık olayına amcasıyla maruz kaldıklarını belirterek, "Elimizdeki senetle vade günü söz konusu iş yerine gittik. Buraya geldik baktık ki herkes bizim gibi mağdur. Meğerse bu iş yerini 1 aylığına devralmışlar ve çevre halkının güvenini kazanmışlar. Eskişehir'de dolandırılan bizim bildiğimiz 8 kişi var. Hepimizin 139 bin liralık alacağı mevcut. Bir inşaat işçisinin 2 bin liralık elektrikli bisikletine bile göz dikmişler" ifadelerini kullandı.

Savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Yıldız, bu kişilerin emniyette benzer suçlardan çok sayıda kayıtlarının bulunduğunu öğrendiklerini söyledi.

- "Aracın parasıyla çalıştırdığım işçilerin sigortasını yatıracaktım"

Mehmet Yıldız ise ihtiyaç nedeniyle aracını satmak için bu kişilerle anlaştığını dile getirerek, "Ben de vade günü iş yerine gittiğimde restoranda bu kişiler yerine garsonlar ve dolandırılan diğer arkadaşlar vardı. Hepimize aynı güne senet vermişler. Doğal olarak tahsilata gittiğimizde de bu kötü durumla karşılaştık. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyorum. Ben inşaat işiyle uğraşıyorum. Aracın parasıyla çalıştırdığım vatandaşların sigortasını yatıracaktım" dedi.

Mağdurların şikayeti üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışma başlattığı öğrenildi.