Samsun, Amasya, Tokat, Ordu ve Sinop’ta faaliyet gösteren DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nün 2014 yılında 233 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiği bildirildi.

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü yatırım faaliyetlerini Samsun, Amasya, Tokat, Ordu ve Sinop olmak üzere 5 ilde yürütüyor. DSİ’nin Samsun’da Bafra, Çarşamba, Vezirköprü sulamaları ile 19 Mayıs Barajı; Amasya’da Geldingen Ovası Sulaması ve Aydınca Barajı; Tokat’ta Turhal Barajı, Alpu Barajı ve Güzelce Barajı Sulaması; Sinop’ta Sinop İçmesuyu Projesi, Saraydüzü Barajı Sulaması ve Karasu Ovası Sulaması; Ordu ilinde ise Ordu İçmesuyu Projesi ve Topçam Barajı Daimi Teçhizatı Projeleri önem arz ediyor.

SAMSUN YATIRIMLARI

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Samsun’da yapılan yatırımlar ve son durumları şöyle: “Samsun için büyük önem taşıyan Bafra Ovası Sol Sahil Sulaması inşaatının yüzde 75’i tamamlandı. 2016 yılında işin tümüyle tamamlanması hedeflendi. Bafra Ovası sol sahil sulamasında önceki yıllarda toplam 80 bin dekar tarım alanı sulamaya açıldı. Bu yıl 38 bin dekar daha tarım alanını sulamaya açarak toplam sulanan alan 118 bin dekara ulaştı. Çarşamba Ovası’nda sağ ve sol sahil drenajı ikmal inşaatlarında toplam 150 bin dekarlık tarım alanının drenajı sağlandı. İnşaatlar ödenekler ölçüsünde devam etmekte. Vezirköprü Ovası Sulaması inşaatının sözleşmesi, müteahhit firmanın mali problemleri nedeniyle feshedildi. Önceki yıllarda 80 bin dekarlık tarım alanı sulamaya açıldı. 30 bin dekarlık bölüm ise ikmal inşaatı adı altında 2015 yılı içinde ihale edilerek inşaatına başlanılacak. 19 Mayıs Projesi’nde barajın gövde inşaat çalışmaları ile sulama şebekesi ve içme suyu tesislerinin proje çalışmaları da hızla sürdürülüyor. Samsun Ladik Göleti ve Sulaması ile Ladik Fındıcak Göleti ve Sulaması inşaatları devam ediyor. 2015 yılında gölet inşaatları tamamlanacak. Samsun’da yer alan Terme Projesi Salıpazarı Barajı’nın proje çalışmaları tamamlanmış olup, ÇED ile ilgili çalışmaların 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülmekte. Ladik İbi ve Havza Ovası Sulaması işine ait proje ve ÇED çalışmaları tamamlandı. Her iki proje 2015 Yılı Yatırım Programı’na teklif edildi. Yatırım programına alındığı takdirde 2015 yılı içinde ihaleleri gerçekleştirilerek inşaatlarına başlanacak.”

DİĞER İLLERDEKİ YATIRIMLAR

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nün 2014 yılında diğer illerde yaptığı yatırım faaliyetleri ise şu şekilde: “Geldingen Ovası Sulaması (95 bin dekar) Aydınca Barajı, Alpu Barajı, Turhal Barajı, Saraydüzü Barajı Sulaması (22 bin 130 dekar) inşaatları ödenek ölçüsünde devam ediyor.

Sinop İçmesuyu Projesi tamamlandı. Ancak projeye sonradan ilave edilen Gerze İçmesuyu isale hattında proje çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki günlerde yapım ihalesi gerçekleştirilecek.

Ordu İçmesuyu Projesi’nde isale hattı geçen yıl tamamlandı. Arıtma tesisleri bitme aşamasına gelmiştir(fiziki gerçekleşme yüzde 80). 2015 yılı ortalarında proje tümüyle ikmal edilerek Ordu’nun içme ve kullanma suyu sağlanmış olacak.

1990’lı yıllarda yatırım programına alınan Sinop Karasu Projesi Karasu Ovası Sulaması (28 bin 730 dekar), Ladik Derinöz Projesi Ladik ve Derönöz Ovaları Sulaması İkmali (17 bin 400 dekar) işleri tamamlanarak 46 130 dekar tarım alanı suya kavuşturuldu. Topçam Projesi kapsamındaki Topçam Barajı Daimi Teçhizatı tamamlanarak enerji üretme aşamasına getirildi ve yılda 200 milyon kilowat saat enerji ülke ekonomisine kazandırıldı.

2014 yılında 50 adet taşkın koruma inşa edilerek 50 mahalle ile 600 dekar tarım alanı taşkınlardan korundu. 67 adet taşkın koruma inşaatı ise ödenekler ölçüsünde devam ediyor. 2015 yılında büyük bir bölümünün bitirilmesi hedefleniyor.

2014 yılı ihale programında yer alan 60 adet işin 50 adedi ihale edilmiş olup, 2015 yılında inşaatlarına başlanacak. Bunların içinde Aydınca Barajı Sulaması, Güzelce Barajı Sulaması ve Gerze İçmesuyu İsale Hattı da yer alıyor.”

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nün yatırım faaliyetleri kapsamında yer alan 46 adet göl-su projelerinde planlama ve proje çalışmalarının devam ettiği, 2014 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 10 adedinin yapım ihalesi çalışmalarının bitme aşamasına getirildiği açıklandı.