KAYSERİ (AA) - Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, Diyarbakır'da yapılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantısı sonuç bildirgesine ilişkin, "Batının ve bu toprakların bölünme hesaplarının uşaklığını yapan bir avuç teröriste, bu ülkeyi böldürtmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz" açıklamasında bulundu.

Konaç, yaptığı yazılı açıklamada, DTK'nın Diyarbakır'da gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesinde ortaya konan 14 maddelik talepler listesini ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın buna ilişkin sözlerini kamuoyu olarak takip ettiklerini belirtti.

1 Kasım seçimlerinden sonra bölgede yaşananlara üzüntü ve endişeyle şahitlik ettiklerini vurgulayan Konaç, "Yaşanan tüm terör olaylarından dolayı, bir yandan gelen şehit haberlerine içimiz yanarken, diğer yandan teröristlere yönelik operasyonlardan dolayı, evlerinden göç etmek, dükkanlarını kapatmak, sokağa çıkma yasaklarıyla evlerine adeta hapsolmak zorunda kalan, teröre bulaşmamış masum kardeşlerimiz için kaygılanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Konaç, Türkiye'nin coğrafyasında yaşanan büyük bir kaosun tam ortasında olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bağımsız Kürdistan hayallerine kapılmış bir terör örgütü ve onun siyasi ayağı olan HDP, ülkemiz üzerindeki tüm tehlikeleri görmezden gelmektedir. Hayaller peşinde koşarak sadece, doğu ve güneydoğumuzu yangın yerine çeviren terör örgütüne siyasi omuz vermekle kalmamış, artık hiç çekinmeden ülkenin bölünmesi için özerkliği dillendirir hale gelmiştir. Bin kez söyledik, bir kez daha söylemek, vatanımıza ve birliğimize karşı görevimizdir. Bu topraklarda Türk, Kürt, Laz, Çerkes, Boşnak, et ve tırnak gibidir. Bin yıllık kardeşlik ve akrabalık bağları ile sımsıkı birbirine kenetlenmiştir. Batının ve bu toprakların bölünme hesaplarının uşaklığını yapan bir avuç teröriste, bu ülkeyi böldürtmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Nasıl ki bin yıldır tek taşına göz diken düşmana bir çakıl taşı vermemişsek, nasıl ki Kurtuluş Savaşı'nda ve Çanakkale’de yedi düvele karşı canı pahasına imanını, bayrağını, toprağını çiğnetmemişsek, bugün aynı ruhla bir avuç teröriste de; Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı,Çerkez’i hep birlikte fırsat vermeyeceğiz."

- "Tarafımız, milli egemenliğimizdir"

"Bu toprakların her bir karışı, yine bu topraklarda yaşayan milletimizin her bir ferdinin ortak malıdır" diyen Konaç, "Hakkari, Van, Ağrı nasıl ortak olarak bizimse, İstanbul, İzmir, Ankara’da yine hepimizindir, kardeşçe ve eşit olarak. Bizi bunun dışında, düşmanca ve kinle başka türlü oyunlara sevk etmeye çalışanlar, terör yandaşı ve siyasi uzantısı eliyle başka dilden talepler dillendiriyorsa, o dil barış dili de, kardeşlik dili de olamaz. Bu söylemleri, oynanan oyunu görerek, nefretle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu topraklarda tek millet, tek bayrak, tek vatan duygusuyla herkesi kardeş bildiklerini ve öyle kalması için gerekeni yapmaktan çekinmeyeceklerini anlatan Konaç, şu değerlendimeyi yaptı:

"O bölgedeki masum vatandaşımızın terörden kurtulması için yapılan operasyonlarda yaşadıkları sıkıntıları anlıyor ve bir an önce bu durumun normalleşmesini temenni ediyoruz. Bölge insanımızın da bu gidişe 'dur' deme anlamında ortak değerlerimize sahip çıkma konusunda sesini yükseltmesini bekliyoruz. Vatan ve toprak olmazsa, namusumuzun, ekmeğimizin, canımızın tehlikede olacağını biliyor, doğu-batı farketmeksizin, milletimizin her ferdini bu topraklara sahip çıkmaya ve ülkeyi bölmek isteyen terör örgütü ve yandaşlarına fırsat vermemeye davet ediyoruz. Evet biz tarafız. Tarafımız, birlik ve beraberliğimizdir. Tarafımız, milli egemenliğimizdir. Tarafımız vatanımızdır, bayrağımızdır, kardeşliğimizdir. Kardeşliğin tesisi için yıllardır yapılmış hatalardan ders alınması ve en doğru adımların atılması beklentimizdir. Ancak bu yapılırken kol kola girmeli ve siyasi çekişmelerden kaçınmalıyız. Gün birlik ve vatanımıza sahip çıkma günüdür. Yapılan açıklamaların bu topraklarda yaşayan hiç kimseye huzur getirmeyeceğini görüyor, Kayseri Baromuz adına şiddetle kınıyoruz."