Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesi yaptığı açıklamada, Engelliler Bakanlığı’nın kurulması talebinde bulundu.

DTK Engelli Meclisi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde etkinlikleri kapsamında düzenledikleri basın toplantısıyla engellilerin sorunları başta olmak üzere, talepler dile getirildi. Sümer Park’ta bulunan Engelli Merkezi’nde yapılan açıklamaya DTK Engelli Meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda engelli katıldı. Düzenlenen basın toplantısında konuşan DTK Engelli Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Kadir Topdemir, Türkiye’de 9 milyon engellinin olduğuna vurgu yaptı. Soysal dezavantajın yüksek olduğu Diyarbakır’da ise 150 bin engellinin olduğunu anlatan Topdemir, engelliler, ekonomik, sosyal, eğitim ve ulaşabilirlik gibi sorunlardan dolayı zor şartlarda yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti.

"ENGELLİLERİN SORUNLARI SADECE BİR GÜN DİLE GETİRİLMESİN"

Topdemir, yarın yapacakları etkinliklerle engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacında olduklarını belirterek, "Yapacağımız etkinliklerle sesimizi duymayan, görmeyen ve işitmeyenlere duyurmak ve var olduğumuzu göstermek için, engelliliğin sadece bir gün yaşanan bir sorun olmadığını belirtmek için 3 Aralık günü etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz" dedi.

Ortadoğu’da yaşanan savaşlarda engellilerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Topdemir, “Ortadoğu coğrafyasında yaşanan savaşlardan ve mayınlardan kaynaklı engelliler kervanına yeni katılımlar devam etmektedir. Savaşın en büyük etkilerini, olumsuzluklarını engelliler yaşamaktadır” diye konuştu.

Diyarbakır’da kent mimari ve ulaşım gibi nedenlerden dolayı engellilerin sorunlar yaşadığını anlatan Topdemir, "Engelliler toplumun ciddi bir dinamiği olmasına rağmen, engellilere yönelik olumsuz bakış açısından dolayı sorunlara, sadece küçük bir grubun yaşadığı sorun olarak bakıldığı için çözüm noktasında gerekli adımlar sağlıklı bir şekilde yürütülmemektedir. Dolayısıyla sonuçlardan olumlu bir şekilde topluma yansımasını bulamamaktadırlar. Engelliğin önlenmesi, engellilerin haklarının gözetilmesi, engellilerin sorunlarının çözümü ile ilgilenmesi için Engelli Bakanlığı kurulmalıdır. Engelli nüfusu baz alındığı vakit tam profesyonel bir yönetim anlayışıyla Engelli Bakanlığı kurulması soruna daha farklı yön verecektir" şeklinde konuştu.