ÇANKIRI (AA) - Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Kırım'ın Türk dünyasının Filistin'i olduğunu belirterek, "Bir gün yine aslına ve asıl sahiplerine dönecektir" dedi.

Çankırı Belediyesi, Edebiyat Fakültesi, İlim Yayma Cemiyeti Çankırı Şubesi ve Ensar Vakfı Çankırı Şubesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Dünden Bugüne Kırım Konferansı"nda konuşan Beşirli, Kırım'ın Türk-İslam dünyasının ata yadigarı toprak parçası olduğunu söyledi.

"Atalarımız yüz yıllar boyu Karadeniz’in kuzeyinde yer alan ve denizi kontrol eden bu jeopolitik yarımadayı elinde tutmak için birçok şehit vermiştir" diyen Beşirli, "Kırım, ne zaman Osmanlı kontrolünden çıkmıştır, bölgede kaosun içine sürüklenmiştir" ifadesini kullandı.

Filistin'de yaşananlara da değinen Beşirli, şunları dile getirdi:

"Kırım, bugün Türk dünyasının Filistin'idir. Bir gün yine aslına ve asıl sahiplerine dönecektir. Kırım, Filistin gibi İslam toprağıdır ve öyle de kalacaktır. Ecdadın torunları, dedelerinin büyük mücadelelerle aldıkları ve ne yazık ki kaybetmek zorunda kaldıkları bu toprak parçalarını bir gün bir bir geri alacaklardır. Sözlerim ütopya ve beylik tarzında rastgele söylenmiş değildir. Sözlerim, bir tarihçi hassasiyetiyle büyük tarihçi İbn Haldun'un devlet teorisi çerçevesinde ileri sürülen öngörüdür yani eninde sonunda kuzeyimizdeki Rusya da paramparça olacak, pençeleri arasına aldığı Müslüman ve Türk yurtları bağımsızlıklarını kazanacaklardır."

Beşirli, Rusya'nın parçalanmasının Türkiye'nin yeniden doğuşu olacağını savunarak, "İşte o gün Türkiye Cumhuriyeti'nin de yeniden doğuş günü, Türk ve İslam dünyasının topyekun kurtuluş günü olacaktır" dedi.

Birçok mazlum milletin yüzünü ana vatana çevirdiğini vurgulayan Beşirli, "İşte orası ecdatlarından aldıkları ilham ve duayla yeniden dünyaya nizam verecek gençliğin yetiştiği Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bugün, bir zamanlar Rusya’nın hasta adam dediği ülke iyileşmiş, enerjisini toplamış ve yeniden dirilmiştir. Bu dirilişi engellemek artık asla mümkün olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ranetta Gafarova da Kırımlı olduğunu anlattı.

Kırım Tatar Türklerinin, Türklerden çıkan bir millet olduğunu aktaran Gafarova, şöyle konuştu:

 "Kırım, jeopolitik açıdan çok stratejik bir yerde. O yüzdendir ki İstanbul, cennetin kapısı ise Kırım cennettir. 14. yüzyıldan itibaren Kırım Hanlığı, İslamiyet'i kabul etti. Bugün Kırım'da gezerseniz halen Osmanlı İmparatorluğu'nun izlerini görürsünüz. Sultan Süleyman'ın annesi Kırımlıdır. Osmanlı İmparatorluğu ile Kırım Hanlığının çok derin bağları vardır. 1783'te Rusya işgaliyle Kırım'da kara yüzyıllar başladı. Kırım, halen kara yüzyıl yaşamaya devam ediyor çünkü Kırım, halen bağımsız değildir."

Konuşmaların ardından Kırım Tatar Türklerinin sürgün edilişini anlatan film gösterildi.