NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Suriye Türkmen Cephesi Sultan Mehmet Fatih Tugayı Komutanı Mahmut Süleyman, Suriye’nin önemli kentlerinden Halep ve çevresinde yaşanan çatışmalara ilişkin olarak dünya kamuoyunun yanıltıldığını, Rusya'nın DAEŞ ile mücadele etmediğini bildirdi.

Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye silah desteği verdiğini, rejim birliklerinin de PYD’ye açık destek sağladığını söyledi.

Suriye'nin kuzeyindeki asıl amacın, Kürt devleti kurmak olduğunu dile getiren Süleyman, "Rusya ve Esed rejimi PYD’ye silah desteğini açıktan veriyor. Suriye’nin kuzeyinde Kürdistan’ı kurmak için çabalıyorlar. Eğer Azez’in güneyindeki köyler düşerse PYD ile DAEŞ’in hatları birleşecek ve DAEŞ bulunduğu alanlardan çekilerek oraları PYD’ye bırakacak, bu büyük bir proje" diye konuştu.

Halep ve çevresinde rejim birliklerine karşı muhaliflerin başarı sağladığı durumlarda DAEŞ’in her defasında geri hatlardan muhaliflere yönelik saldırıya geçtiğini aktaran Süleyman, DAEŞ’in kontrolü sağladığı alanları bir süre sonra rejime teslim ettiğini bildirdi. Süleyman, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz günlerde, Halep’in doğusunda elektrik santralinin bulunduğu bölgedeki 15 köyü DAEŞ, rejime teslim etti. Bunu daha öncede onlarca kez yaptılar. DAEŞ ve rejim birlikleri cephelerinde birbirlerine tek mermi atmadılar. Bizler rejimle ne zaman karadan yoğun bir savaşa girsek DAEŞ her seferinde diğer geri hatlardan bize saldırıyor. Halep’in içinde ve kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Havadan Rus bombardımanı sürerken, karada ise Esed güçleri ile PYD ve DAEŞ’e karşı savaşıyoruz."

Azez'e bağlı Minniğ köyü yakınındaki havaalanının, Rusların ve rejimin desteğiyle PYD’nin kontrolüne geçtiğini anlatan Süleyman, "Minniğ Havaalanı alınınca kesin bilgi aldık ve telsizlerden duyduk, PYD’nin bu saldırısını Rus subayları kendileri yönetti" dedi.


- "Rus uçakları DAEŞ cephelerini bugüne kadar hiç vurmadı"

Süleyman, Rusya’nın DAEŞ’i mazeret göstererek Suriye’ye girmesine rağmen DAEŞ hedeflerine yönelik saldırısının olmadığını ifade ederek, "Rusya muhaliflerin ve sivillerin olduğu bölgeleri vuruyor. Büyük bir oyun sahneleniyor, dünya kamuoyu Suriye konusunda kandırılıyor. Rus uçakları DAEŞ cephelerini bugüne kadar hiç vurmadı" diye konuştu.

Rus uçaklarının bombardımanda hedef gözetmediğini savunan Süleyman, çocuk ve kadınların tedavi gördüğü hastanelerin yanı sıra halkın kalabalık olduğu alanlara saldırı yapıldığını kaydetti.

Süleyman, "Rus uçakları havadan saldırı yaparken, Lazkiye açıklarındaki Rus savaş gemilerinden de füzeler atılıyor. Hedef gözetmeden tüm köylere bomba yağdırıyorlar. Dünyanın göz önünde katliam yapıyorlar. Ruslar güçlü olduğuna inanıyorsa havadan değil, karadan cephelere gelsinler" ifadelerini kullandı.