Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Yusufeli Barajı ve HES inşaatında fiziki gerçekleşme yüzde 38 seviyesine ulaştı. Yusufeli Barajı tamamlandığında 270 metre yüksekliği ile dünyanın 3’üncü, Türkiye’nin ise en yüksek barajı olacak.

Tamamlandığında kendi sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en uzun gökdelenlerini bile geride bırakacak olan Yusufeli Barajı, dünyanın 3’üncü, Türkiye’nin ise en yüksek barajı olacak. 2,2 milyar metreküp suyun depolanacağı barajda gövde yapımı için 2,9 milyon metreküp beton kullanılacak. Barajın inşaatında kullanılacak malzemelerle 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşası mümkün. Öz kaynaklar ile Türk mühendisleri tarafından inşa edilen Yusufeli Barajı, milli ekonomiye yılda 350 milyon TL katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişiye istihdam imkanı sağlanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı açıklamada, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı’nın Türkiye’nin en yüksek barajı olduğunu vurgulayarak, “Barajın bitiş tarihini 2019 yılı yerine 2018 yılına çektik ve barajı en kısa zamanda tamamlayacağız" ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, Yusufeli Barajı’nda 540 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santralin devreye girmesiyle yılda 1 milyar 827 milyon kiloWatt.saat elektrik üretimi gerçekleştirileceğini ifade ederek, “Baraj ürettiği elektrik ile yaklaşık 650 bin nüfuslu bir şehrin ihtiyacını karşılayabilecek ve kendini 7 senede amorti edecek” dedi.

“TÜRKİYE’DE ENERJİ TALEBİ SÜREKLİ OLARAK ARTIYOR”

Bakan Eroğlu, bugüne kadar Çoruh Nehri üzerinde TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Barajı ve HES, Borçka Barajı ve HES ile Deriner Barajı ve HES’i inşa ettiklerini ifade ederek, bu barajların ürettikleri enerji ile ülke ekonomisine ciddi katkılar yaptığını kaydetti. Söz konusu barajların yıllık toplam enerji üretim kapasitesinin 3,6 milyar kiloWatt.saat, ekonomiye yıllık katkılarının ise 700 milyon TL’yi bulduğu ifade edildi.

Türkiye’de enerji talebinin sürekli arttığını belirten Eroğlu şunları dedi:

“Artan enerji talebini karşılamak için enerji ithalatı yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da milli ekonomimizde ciddi baskı oluşturuyor. Yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan hidroelektrik santrallerini bu yüzden yapmak zorundayız. Bu bir zarurettir.”