Depreme karşı dayanıklı yapı alanında son yıllarda kullanımı gittikçe artan deprem izolatörlerinin testleri, Türkiye’de ilk defa kurulan ‘Anadolu Üniversitesi Sismik İzolatör Test Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Dünyada sadece İtalya, Japonya, Tayvan ve ABD’de bulunan izolatör testleri, bu merkezlerden sonra ilk kez Eskişehir’de yapılacak. Dünyada, alanında 5’inci olan merkezde böylece inşaatın taşıyıcısının altına yerleştirilen ve olası bir sarsıntıda yatay hareketliliği sağlayıp yıkımı engelleyen sismik izolatörler, test edilip üretilebilecek. Bu ürünlerin testlerinin dünya üzerinde belirli merkezlerde bulunan laboratuvarlarda gerçekleştirildiği düşünüldüğünde, Anadolu Üniversitesi tarafından faaliyete geçirilen merkez, dışa olan bağımlılığı da ortadan kalkmış olacak. Yapımına yaklaşık 3.5 sene önce başlanan bilimsel araştırma projesi kapsamında kurulan ‘Sismik İzolatörü Test Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

"Bu merkezle diğer ülkelerin önüne geçeceğiz"

Açılışta konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, merkezle ilgili olarak "Buradaki temel amacımız, sadece sismik izolatörleri test etmek değil. Bu önemli bir amaç ama bunun yanında ülkemizde ilk defa uygulanacak bu sistemi de yerleştirmek. Bunun yanında tabi ki bir ayna merkezi olarak kullanmaktayız. Üniversitemizin çok güçlü bir Mühendislik Fakültesi var. İnşaat Mühendisliği bölümümüz var. Yer ve Uzay Bilimleri Enstitümüz var. Deprem araştırmaları yapılıyor. Bunu tamamlayıcı bir mekanizma olarak da inşallah bundan sonra bu merkezimizde aynı zamanda akademisyenlerimiz de önemli akademik çalışmalara, başarılara imza atacaklar. Ülkemizin en temel hedeflerinde birisi biliyorsunuz yerli ve milli sanayiye özellikle son yıllarda devletimiz bu konuya ehemmiyet veriyor. Biz de üniversite olarak bundan sonra Türkiye’de üretilecek deprem izolatörlerinin üniversitemiz bünyesinde test edilmesini sağlayarak; İtalya, Amerika gibi dış ülkelere gitmesine bir anlamda önüne geçmek olacak. Bunun yanında muhtemeldir ki sadece Türkiye’de üretilen izolatörler değil yurt dışında üretilen izolatörlerin de test edileceği bir merkez olacak. Hem ciddi anlamda döviz tasarrufu yapılacak hem de yurt dışından ekonomik kaynak gelmesi de bu vesileyle sağlanmış olacak" ifadelerini kullandı.

"Bu merkez diğer ülkelerin ardından 5’inci olacak"

Test merkezinin sadece Türkiye’ye değil dünyaya hizmet vereceğini aktaran Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ise, "Sismik İzolatörü Test Merkezi dünyadaki 5.’inci test merkezi olacak. Bizden önce 4 ülkede vardı ve bu 5’incisi olacak. Bizim için gurur verici bir şey. Hocamızın yaptığı sunumda 2012 yılına kadar 7 tane izolatörlü binanın olduğundan bahsettiler. Sağlık Bakanlığımız özellikle 100 yatak ve üzeri şehir hastanelerimizde izolatör kullanılması konusunda ki genelgesinden sonra bu sayı 50’ye çıkıyor. Kısa bir zamanda sayının 50’ye çıkması takdir edilecek bir husus. İzolatörlerin test merkezinin ülkemizde olması bizim için gurur verici. Eğitimimiz açısından gurur verici ve ileride yapılacak olan yapı stoklarının yapı tasarımlarının deprem tehlikelerinden en az zararla atlatılmaya yönelik olarak yapılmasında son derece büyük işlev görecektir" dedi.

Konuşmaların ardından test merkezinin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın yanı sıra rektör yardımcıları, öğretim görevlileri ve diğer ilgililer katıldı.