Baker Tilly Yeminli Mali Müşavirlik ve Link Bilgisayar tarafından İstanbul’da “e-Defter” semineri gerçekleştirildi. Seminerde, 2015 Ocak ayında geçilecek olan uygulamayla mükelleflerin, vergisel ve hukuki anlamda sıkıntıya düşmemeleri ve cezai işlemlere maruz kalmamaları için bilgilendirme yapıldı.

Baker Tilly Yeminli Mali Müşavirlik ve Link Bilgisayar tarafından Grand Cevahir Otel’de “e-Defter” semineri gerçekleştirildi. Seminere, Baker Tilly Güreli Yeminli Mali Müşavir (YMM) Yönetim Kurulu Başkanı Av. A. Hüsnü Güreli, Link Bilgisayar Genel Koordinatörü Hayguyi Antikacıoğlu, Baker Tilly Güreli YMM Eski Hesap Uzmanı Burhan Gezgin, Link Bilgisayar Ankara Bölge Müdürü Feride Aksoy, çok sayıda YMM, mali müşavirler ve davetliler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Baker Tilly Güreli YMM Yönetim Kurulu Başkanı Av. A. Hüsnü Güreli, Türkiye’de çok önemli bir yeniliğe adım attıklarını belirtti. Güreli, “6 bin 102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda yıllar boyu problem yaşadığımız ticari defterler, vergi usul kanunları ve ticaret kanunları arasındaki uyumsuzluklar, bu son ticaret kanunu ile bir yerde birbiriyle paralellik açısından yaklaşmaya çalıştı. Tabi bu arada Yeni Ticaret Kanunu yazılıp 2012 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte orada defterleri esaslı bir şekilde tarif etti. Bu arada bir Maliyet Bakanlığı kendi çalışmaları açısından da hiç boş durmadı. Maliye Bakanlığı da e-Devlet konseptiyle her türlü konuda bu elektronik sistemlere yavaş yavaş başarılı bir çalışma ile son 5-6 sene içerisinde yavaş yavaş geçmeye başladı” dedi.

Baker Tilly Güreli YMM Yönetim Kurulu Başkanı Av. A. Hüsnü Güreli konuşmasını şöyle sürdürdü: “E-Vergi levhasından her sene beyannameler verirken Ekim’de e-nizam veriyoruz. Beyannameyi e-beyanname olarak veriyoruz. Devletin e-haciz, e-tebligat ve e-formları var. E-yoklamaya geçtiler, eskiden memur gelirdi şimdi e-yoklama var. E-defter, e-fatura var. Bunun gideceği yer ise e-denetimdir. Demek ki bundan sonra dikkatli olmamız gerekiyor. E-defter ve e-faturaya çok önem vereceğiz. Dünyada bir globalizasyon var. Dünyada çok fazla peşinde koşulan kavram, şeffaflık ve kayıt içine alınma kavramlarıdır. Dünyanın büyük güçleri kimlerdir bilmiyorum ama şöyle bir sistem var. O güçler Türkiye’deki değil dünyadaki bütün ülkeleri kayıt altına almaya çalışıyorlar. Bu arada da bir takım regülasyonları biz Türkiye olarak da imzalamak zorundayız. Bu elektronik sistemin gideceği yer, her ülke kendi vergisini artırmak istiyor. Her ülke kendisi için daha fazla vergi toplamak istiyor. Dolayısıyla şeffaflık çok önem arz edecek. Kayıt dışılık gittikçe azalacak. Artık her şey defterlerde ve defterleri online uzaktan denetim yapılacak. Devlette bunu bir gün bir yerde yapacak.”

Açılış konuşmasının ardından sunumlara geçildi. Baker Tilly Güreli YMM Eski Hesap Uzmanı Burhan Gezgin “e-Fatura ve e-Defter Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Link Bilgisayar Genel Koordinatörü Hayguyi Antikacıoğlu, “e-Defter Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler” konulu bir sunum yaptı. Son olarak da Link Bilgisayar Ankara Bölge Müdürü Feride Aksoy, “Link e-Defter Uygulamaları” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Seminerde, Türkiye’deki yaklaşık 2 buçuk milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini ilgilendiren e-Defter uygulaması hakkında katılımcılar, alanındaki uzman isimler tarafından detaylı olarak bilgilendirildi. Ayrıca uygulama kapsamında zorunlu olmayan firmalarda e-Defter uygulaması ile ilgili detaylı bilgi edinmek için seminere katılım gösterdi.