Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “İnsanların bir araya gelip takımlar kurduğu e-spor karşılaşmalarına ilgi arttı. 2015 itibariyle dünyada 226 milyon e-spor tutkunu yer almaktadır. Ülkemizde de bu konuda bazı gelişmeler olduğunu biliyoruz” dedi.

BTK Başkanı Dr. Ömer Sayan, Uluslararası Çocuk ve Bilgi Güvenliği etkinlikleri kapsamında düzenlenen Dijital Oyunlar Sempozyumu’nda konuştu. 2017 yılının 2. çeyrek pazar verilerine ilişkin bilgi veren Sayan, “İnternet abone sayımız 9 yılda 11 kat artmış durumdadır. 2017 yılı 2. çeyrek sonuna kadar 59.9 milyon abonemiz 4.5G hizmeti abonesi olarak kayıtlara geçti, mobil hizmetlerde abone sayımız 76.6 milyona ulaştı. 441 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresiyle Türkiye önceki dönemde olduğu gibi Avrupa ülkeleri içerisinde ilk sırada yer aldı” diye konuştu.

Tüm dünyada 100 milyar doları geçen sektör büyüklüğü ile dijital oyunların her geçen gün şaşırtan ve heyecanlandıran yeniliklerle çıktığını ve büyük bir potansiyel kullanıcıyı kendisine bağladığını belirten Sayan, “Dijital oyunlar; oynayarak öğrenme, çocuk gelişimine etkileri ve sosyal iletişime etkileri gibi katkılar sunmaktadır. Oyunlardaki şiddet, müstehcenlik ve kumara teşvik gibi içerikler dijital oyunların özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki oluşturabileceği zararların başını çekmektedir. Türkiye’de içerik olarak üretilen oyunların Türkiye’de oynanma oranı yüzde 5, yurt dışında oynanma oranı ise yüzde 95’dir. Türkiye’de ithal menşeli oyunları oynama oranı ise yüzde 95’dir. Bilgisayar üzerinden oyun oynayan kullanıcı sayısı Kuzey Amerika’da 177 milyon, Avrupa’da 358 milyon, Asya’da ise 458 milyondur. Mobil üzerinden oyun oynayan kullanıcı sayısı Kuzey Amerika’da 111 milyon, Avrupa’da 196 milyon, Asya’da 194 milyondur. Bu kullanıcı sayıları e-spor adı verilen yepyeni bir spor dalının oluşmasına neden oldu. İnsanların bir araya gelip takımlar kurarak e-spor karşılaşmalarına ilgi o kadar arttı ki; 2015 itibariyle dünyada 226 milyon e-spor tutkunu yer almaktadır. Ülkemizde de bu konuda bazı gelişmeler olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın da konuşmasında e-spor ile ilgili bir müjdeyi paylaştı. Boynukalın, “Bizim regüle etmemiz gereken kocaman bir oyun piyasası olduğunu görüyoruz ve olimpik komiteyle yapılan görüşmelerde e-spor dediğimiz meselenin artık bir olimpiyat dalı olmasına karar verilmek üzere. Yani 2024’te artık tenis, atletizm, futbol, voleybol gibi e-spor diye bir dalımız olacak. 2024 Paris Olimpiyatları’nda çok yüksek ihtimalle bu kararlaştırılacak ve bir konsept olarak ortaya çıkacak. 2024’te biz sabahları erkenden kalkan, ısınma hareketleri ile güne başlayan, reflekslerini geliştirmek için biraz alıştırma yaptıktan sonra bilgisayarın başına geçerek farklı oyunlarda yüzlerce kişinin yarıştığı olimpiyat dallarında altın madalya verilen yeni yeni spor dallarını görmüş olacağız ve e-spor buna çok yakın. 2024 Paris Olimpiyatı olmasa bile 2028 Los Angeles’te kesin olmasına bakılıyor” dedi.

E-spor nedir?

Online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalı olan e-spor, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynadığı, uluslararası büyük elektronik spor organizasyonlarının düzenlendiği bir alan.