Sıvı ilaçların, çocukların yanı sıra tablet ya da kapsül yutamayan erişkinler özellikle yaşlılar için oldukça iyi bir alternatif olduğu belirtildi.

Türkiye Hastanesi Eczane Sorumlusu Eczacı Erdoğan Türksever, ölçeklendirme konusundan değerli bilgiler verdi. Sıvı ilacı kullanmadan önce mutlaka şişenin çalkalanması gerektiğini söyleyen Türksever, “Sıvı ilacın doğru dozunu ölçmeden önce, ilacın bir bölümü dibe çökmüş olabileceğinden şişeyi çalkaladığınızdan emin olun” diye uyardı.

Doktordan ya da eczacıdan ilaç dozu olarak bir çay kaşığı ya da bir yemek kaşığı kadar bir ölçeklenme söyleyeceğini belirten Türksever, “Doktor veya eczacı için, bir çay kaşığı 5 ml (mililitre) ve bir yemek kaşığı 15 ml (mililitre) ilaç anlamına gelmektedir. Evlerde kullanılan birçok kaşık farklı büyüklüktedir ve 5 ml’den veya 15 ml’den az veya çok ilaç alabilir. Bu nedenle, kaşığınıza çok fazla veya çok az ilaç alabilirsiniz” dedi.

Sıvı İlaçlarınızı Dikkatli Ölçün

Türksever, bu durumla karşılaşmamak için çeşitli alternatifler önerdi. Türksever, doktordan ya da eczacıdan ilaç ölçümü için kaşık, ilaç kabı, ilaç sayacı ya da iğnesiz şırınga istenebileceğini ifade etti. Birçok sıvı ilacın küçük ölçüm kabıyla geldiğine dikkat çeken Türksever, ilacın bu kapla kullanılmasının uygun olacağını söyledi. Sıvıların göz hizasında ölçülmesini tavsiye eden Türksever, “Reçetede dozun çay kaşığı veya yemek kaşığı cinsinden belirtilip belirtilmediğine dikkat edin. Doğru miktarda ilaç aldığınızdan emin olmanın en kolay yolu budur” dedi. Çocuklar için reçete edilen sıvı ilaçlara da değinen Türksever, uygun dozajın veya miktarın mutlaka çocuk doktoruna sorulması gerektiğini vurguladı.