Edirne Belediyesi, Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürüttüğü 3 projeden biri olan “Orman Yangınları için Operasyonel Kapasitenin Artırılması ve Afet Önleme Çalışmalarının Geliştirilmesi” projesi ile 277 bin 922 Euro hibe aldı.

Proje kapsamında tam donanımlı itfaiye aracına sahip olacak olan Edirne Belediyesi, kent merkezindeki çocukları, eğitim odaları, bilgilendirici kitapçıklar, teoriye ve pratiğe dayalı eğitim ile yangına karşı bilinçlendirilecek.

Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Afet Önleme Genel Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi’nin ortak yürüttükleri CB005.1.11.005 sayılı “Orman Yangınları için Operasyonel Kapasitenin Artırılması ve Afet Önleme Çalışmalarının Geliştirilmesi” isimli proje kapsamında Bulgaristan’ın Haskova Kenti’nde basın toplantısı yaparak, proje hakkında bilgi verdi.

Düzenlenen basın toplantısına Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Aydın Baskak, AB Birliği ve Uluslararası İlişkiler Birimi Sorumlusu Ebru Erolu Karaca, İtfaiye Amiri Erdoğan Göbel, ile Proje Koordinatörü Gözde Sarıcan, Koordinatör Yardımcısı Hikmet Çavuşoğlu, Özlem Uçar, Metin Çilkaya Fatih Yavaş ile Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Afet Önleme Genel Müdürlüğü yetkililerinden Julian Grıncharov, Stefan Stefanov, Haskovo İl Müdürü Komiser Nikolay Vılchev, Başmüfettiş Mitko Chakalov ile Haskova İtfaiye Müdürlüğü’nden, Selim Bekarov katıldı.

“Yol uzun ve zorluydu”

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Afet Önleme Genel Müdürlüğü’nden Julian Grıncharov, “Önümüzdeki sene araçların tedarik edilmesini ve faaliyetlerin birçoğunun gerçekleştirilmiş olmasını umuyoruz. Bu faaliyetleri gerçekleştirme hayaline ulaşma yolu çok uzun ve zorluydu. Bu masanın etrafında gördüğünüz katılımcılar olarak bu aşamaya gelmek için çok fazla çaba gösterdik” dedi.

“Tam donanımlı itfaiye aracı”

Edirne Belediyesi Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Birimi Sorumlusu Ebru Erolu Karaca ise, “Proje kapsamında düzenlenen bu basın toplantısı için 3 yıl önceden çalışmaya başladık. Ön çalışmalar, proje başvuruları, müzakereler yapıldı, ortak projemiz hibe almaya hak kazandı ve Mart 2017 tarihinde proje sözleşmemiz imzalandı. iki taraf da projenin oluşturulması ve geliştirilmesi için büyük emek harcadı. Biz bu emeklerin bölgelerimizin kalkınması için fayda sağlayacağını düşünüyoruz. İnşallah yürüttüğümüz projeleri başarıyla tamamlayacağız. Bu proje kapsamında sınır bölgemizde orman yangınlarını söndürmek için özel donanım tedarik edilecek. Bulgar ortağa 3 adet yangın söndürme aracı ve 36 takım kişisel koruma ekipmanı alınacak. Edirne Belediyesi’ne ise 1 adet tam donanımlı yangın söndürme, kaza kırım ve kurtarma aracı tedarik edilecek. İtfaiyeciler alınan yeni araçlar için eğitim alacaklar, Ayrıca her iki tarafta ilköğretim düzeyinde çocuklar için de kurumlar bünyesinde eğitimler verilecek. Onların sivil savunma ve yangın güvenliği konularında bilinçlendirilmesi sağlanacak, rehber kitapçık hazırlanacak” şeklinde konuştu.

Karaca, daha sonra Edirne Belediyesi’nin Sınır Ötesi İşbirliği programından yürütmekte olduğu diğer iki proje hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

"Amacımız geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakmak"

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Aydın Baskak ise, 1998 yılında Balkan Ülkeleri Spor Okulu’nun kurulduğunu ifade ederek, “Bizler o günlerden bugüne çok değişim yaşadık. Her konuda birbirimize destek olduk, yardım ettik. Bulgaristan 1999 yılında yaşanan deprem de Türkiye’ye yardıma koşan ilk ülkelerden biridir. Özverilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Daha önce birkaç proje denemesinde bulunduk ancak bürokrasiden dolayı başarılı olamadık. Bugün çok mutluyuz. Amacımız geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakmak. Ormanlar dünyanın akciğeri ve bizim onları korumamız baş görevlerimizden biri” dedi.

Basın toplantısının ardından proje ekibi, Haskova İtfaiyesini gezdi. Haskova İtfaiye Müdürü Nikolay Vılçev, müdürlüğe daha önce AB Projeleri kapsamında alınan itfaiye araçlarını tanıttı.