Edirne’de, Tunca ve Meriç Nehirlerinin su debilerinin artması sonucu yaşanan taşkın ve sel suları bölgede etkili olmaya devam ediyor. Tunca Nehri’nin girişini kapatan nehir suları, vatandaşlara zor anlar yaşatırken, bazı Edirneli gençler evlerine ulaşabilmek için tehlikeye aldırış etmeden tarihi köprünün duvarlarına çıkarak karşıya geçiyor.

Son bir haftada Bulgaristan’da ve kentte yaşanan yağışların ardından su debileri kritik seviyelerin üstüne çıkan Tunca ve Meriç Nehirleri, nehir yataklarından taşarak bölgede hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son 48 saatte içerisinde, her iki nehrin su debileri azalış gösterse de, bölgede yaşattığı olumsuz etki hala sürüyor.

EDİRNELİ GENÇLER ADETA ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIYOR

Özellikle Edirne kent merkezinden Pazarkule Sınır Kapısı ve Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Tunca Köprüsü üzerinde biriken su birikintisi araçların geçişini zorlaştırırken, yaya olarak geçiş yapamayan gençler ise adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Edirneli gençler, iş ve okullarından Karaağaç Mahallesi’nde bulunan evlerine dönebilmek için tehlikeli yolları tercih ediyor. Gençler, yaşanacak olası tehlikelere aldırış etmeden tarihi köprünün duvarlarına çıkarak karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor.

"EDİRNE İÇİN UTANÇ VERİCİ BİR DURUM"

Edirne’nin Kaleiçi Semti’nde yaşayan Selçuk Eryılmaz, yaşanan nehir taşkınları ile ilgili artık söyleyecekleri fazla bir şeyin olmadığını belirterek, "Önlem alınması gereken bir durum. Edirne için utanç verici bir şey. Bunun çözümü herhalde baraj türü bir şeyin en kısa zamanda yapılması" diye konuştu.

Edirneli Ahmet Orman da köprülerde alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Belediye buralara bir su motoru koymuş olsa biriken suları çekebilir. Millete bu işkence olmaz" dedi.

TUNCA VE MERİÇ NEHİRLERİ’NİN SU DEBİLERİ KRİTİK SEVİYEDE

Öte yandan, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Bulgaristan’da bulunan ölçüm istasyonlarındaki su debilerinin Ivoylovgrad’da 284 metreküp saniye, Elhova’da 203 metreküp saniye, Svilengrad’da da 1074 metreküp saniye olduğu öğrenildi. Edirne’de bulunan Kirişhane ölçüm İstasyonu’nda ise Meriç Nehri’nin su debisinin 1342 metreküp saniye, Değirmenyeni Köyü’nde bulunan ölçüm istasyonunda da Tunca Nehri’nin su debisi 314 metreküp saniye ölçüldü.

Bölgede sel ve su taşkınlarından en çok etkilenen yerleşim yerlerinin başında gelen Karaağaç Mahallesi’nde ise Sağlık Bakanlığı’na ait paletli 112 Acil Servis ambulansı, olası olumsuz durumlara karşı tedbir amaçlı 24 saat mahallede hazır tutuluyor.