ÜSKÜP (AA) - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, seçim sonrası hükümet arayışlarını değerlendirirken "Yeni dönemde mutlaka ve mutlaka geçmişten gelen istikrarı devam ettirebilecek bir arayışın olmasını ve bu seçeneği ortaya çıkarmasını tabii ki temenni ve arzu ederiz" dedi.

Yalçın, Üsküp'te toplanan Eğitim-Bir-Sen 31. Başkanlar Kurulunda yaptığı konuşmada, sendikanın büyüdükçe yetkiyi kaybeden diğer sendikaların hedefi haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de koalisyon ve erken seçim seçeneklerinin gündeme geldiğini anımsatan Yalçın, "Yeni dönemde mutlaka ve mutlaka geçmişten gelen istikrarı devam ettirebilecek bir arayışın olmasını ve bu seçeneği ortaya çıkarmasını tabii ki temenni ve arzu ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, Türkiye'de gelinen noktadan geri dönüş lüksünün bulunmadığını vurgulayarak, ülkenin vesayet ortamından çıkarılarak 2023 ve 2071 hedeflerine ilişkin refleksler verebilecek konuma geldiğine işaret etti.

Medeniyet coğrafyasında da Türkiye'den beklentilerin arttığına işaret eden Yalçın, "Öncelikle Türkiye tek partili bir hükümeti görmeli, bulmalı ve istikrarı sürdürebilmelidir. Koalisyon dönemleri Türkiye'de her zaman için kaybedilen dönemler olmuştur. Sadece ve sadece 54. hükümet bundan istisnasıdır" diye konuştu.

Sendika olarak 23 yıldır varlıklarını, güçlerini ve söylemlerini herhangi bir siyasi partinin yol arkadaşlığına bağlamadıklarını kaydeden Yalçın, her zaman doğruları da yanlışları da söylediklerini ifade etti.

Yalçın, ülkede siyasal zemindeki hareketlilik dolayısıyla sendikalarına dil uzatanların heveslenmemesi gerektiğini dile getirerek yeni dönemde müzakere bilincinin yanında mücadele bilincini de sürdüreceklerini belirtti.

Gücü başkalarından değil teşkilatlarından aldıklarını ifade eden Yalçın, kazanımların heba edilmesine fırsat vermeyeceklerini söyledi.

-"Toplu sözleşme talepleri belirlendi"

Toplu sözleşmeye ilişkin yazışma trafiğinin başlamasına bir, masa pratiğinin başlamasına ise 2 aydan az bir zaman kaldığını anımsatan Yalçın, "Toplu sözleşme için hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Kamu işveren heyetinde ise henüz bir belirsizlik var. İşverenin masaya ne getireceği belirsiz ama bizim masaya ne getireceğimiz yüzde 90 netleşmiş, belirlenmiş durumda" şeklinde konuştu.

Toplu sözleşme döneminde teşkilatla istişare yapmaya devam edeceklerini bildiren Yalçın, yeni dönemde daha kucaklayıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını ifade etti.

Toplantıda Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi ile Genel Başkan Yardımcıları Ramazan Çakırcı, Mithat Sevin, Şükrü Kolukısa, Hasan Yalçın Yayla ve Atilla Olçum da sorumluluk alanlarıyla ilgili sunum yaptı.

Konuşmaları ardından en fazla üye kaydı yapan şube başkanlarına plaket verildi.