Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, Yatağan ilçesinden başlattıkları ’Laik Eğitim ve Emeğe Saygı’ yürüyüşü kapsamında Bilecik’in Bozüyük ilçesine gelerek, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir’e basın açıklaması sırasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı İhsan Esel, Türk Metal Sendikası Bozüyük Şube Başkanı Cemal Güney, Çimse-İş Sendikası Bozüyük Şube Başkanı Hasan Emer, İşçi Partisi Bilecik İl Başkanı Niyazi Güner, Eğitim-İş Bozüyük Şube Başkanı Osman Nuri Avcı ve Birleşik Kamu-İş Bilecik İl Temsilcisi Mustafa Aksu destek verdi.

Açıklamasında, eğitimde laikliğin önemine değinen Demir, "17 Aralık’ı halkımıza anlatmamız lazım. 17 Aralık cumhuriyet döneminin en büyük yolsuzluk ve rüşvet olaylarının deşifre olduğu tarihtir. 17 Aralık’ın unutulmaması ve unutturulmaması için bu tarihi seçtik. Milli Eğitim Bakanlığı’na bu konuda başvuruda bulunduk ve 17-25 Aralık tarihleri arasındaki haftayı, yolsuzluk ve rüşvet ile mücadele haftası olarak kutlayın dedik. Önümüzdeki süreçte bu önerimizin dikkate alınarak, çocuklarımıza yolsuzluk ve rüşvetin yanlış olduğunu anlatmalarını istiyoruz. Özelleştirme ve soyguna dur demek için yürüyüşümüze Yatağan ilçesinden başladık. Özelleştirmenin Ermenek’te, Soma’da toprak altında kalmak olduğunu, işsizlik olduğunu anlatmak, taşeronlaşmaya karşı çıkmak için Yatağan’dan başladık. Bundan sonra da taşeronlaşmaya karşı çıkmak için işçi arkadaşlarımızla birlikte olacağımızı göstermek istedik. Yürüyüşümüzün bir başka amacı da eğitim. Eğitimin temeli laikliktir. Eğer eğitimde laiklik yoksa orada geleneksel eğitim sistemi vardır. Ona da eğitim denilmez. Ne yazık ki son 12 yıllık süreçte en büyük tahribat eğitim sisteminde yapıldı. Mustafa Kemal’in resimleri okullardan sökülüp atıldı. Doğruluğu ve dürüstlüğü anlatan andımız kaldırıldı. Önümüzdeki günlerde sanırım İstiklal Marşı da değişik vadelerde okullardan kaldırılacak. Son günlerde yeni bir tartışma oluşturularak karma eğitimin yanlışlığından bahsediliyor. Asla bizi karma eğitimden vazgeçiremezler. Çocuklarımızın medeni ilişkilerinin geliştirilebilmesi ve toplumsallaşması bakımından karma eğitim olmazsa olmazımızdır. Madem ki darbelerden, karanlıklardan hesap soracağız diyen bir iktidar var, öyleyse buyurun 36 yıl sonra Maraş katliamını aydınlatın diyoruz. Laiklik gerçekten özgürlük için de, bir arada yaşamamız için de gerekli, eğitim sistemimizin de olmazsa olmazıdır" dedi.

Açıklamanın ardından cadde boyunca bir müddet yürüyüş yapan grup, daha sonra araçlarına binerek Eskişehir’e doğru yola çıktı.