Eğitimci Mahmut Balcı, “Boş zamanlarımda kitap okurum sözü kitaba hak ettiği değeri vermemektir" dedi.

Balcı, Çemberlitaş Anadolu Lisesi tarafından ‘Kadim İnsani Değerlerimizle Ne Kadar Tanışıyoruz?’ konulu söyleşide değerleri anlattı. Söyleşiyi okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve İstmeb Değerler Eğitimi Çalışmaları Komisyonu üyeleri izledi.

Mahmut Balcı, her öğrencinin ve insanın yaşadığımız çevrede neler oluyor diye merak etmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Yaşadığımız çevrede ve yaşananlardan bize ne diyemeyiz. Dış dünyadan bize ne deme lüksümüz yok. Ciddiye almadığınız, bize dokunmaz dediğimiz bazı olaylar bir gün toplumsal sorunlara dönüşebilir. Herkesin daha temiz bir dünya için neler yapabiliriz sorusuna cevap ararken kendisini de sorumlu görmesi gerekir. Birlikte ve barış içerisinde yaşamanın garantisi olan kadim insani değerlerin yaşanmasında ve yaşatılmasında herkese önemli görev düşmektedir. Tüm bunlar için önce bilgi sahibi olmalı, ciddi okumalar yapmalıyız. Artık öğrencilerin ‘ben boş zamanlarımda kitap okurum’ demeyi terk etmeleri gerekir. Çünkü maddi ve manevi değerlerden biri olan kitap boş zamanların dolgu maddesi olarak görülmemeli.”

Boş zamanlarımda kitap okurum edebiyatını terk etmek gerektiğini anlatan Balcı, şunları söyledi: “Boş zamanlarımda kitap okurum sözü kitaba hak ettiği değeri vermemektir. Sizlere bir de toplu ulaşım araçlarında büyüklere, yaşlılara ve kadınlara yer vermekle ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Bazı gençlerin bu konularda duyarsız olduklarını görünce üzülüyoruz. Bir yaşlıya, bir hamile ya da elinde bebek taşıyan bir kadına yer vermek yerine uyur gibi yapmaya çalışan gençlerin bu yanlıştan vazgeçmeleri gerekir. Yer verdiğiniz birinden teşekkür beklemeyin. Karşılıksız yapılan iyilik daha anlamlı olur. Bugün yaşlı, hasta, hamile ve elinde bebeği olan bir anneye yer vermezseniz yarın size de yer veren olmayacaktır. Herkes şöyle yapabilir. Ben yolun bir kısmını oturarak geldim. Yarısından itibaren ayakta devam edeyim. Biraz da bir başkası otursun dersek inanın bir süre sonra birbirimize olan sevgi ve güvenimiz artacaktır. Kadim insani değerlere değer vermek kendimize yani insanlığa değer vermektir.”

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Değerler Eğitimi Çalışmaları Koordinatörlüğü görevini de yapan eğitimci Mahmut Balcı, öğrencilere şu önerilerde bulundu:

“Sevgili öğrenciler, 2013 yılının Haziran ayında Sultanahmet’te bir işletmenin vitrininde ‘yabancı dil bilen kapıcı aranıyor’ ilanını görür görmez hemen fotoğrafını çektim. Şimdi sunumlarımda bu ilanı gösterdiğimde çoğu kimse önce biraz gülümsemeye başlıyor sonra üzerinde düşünmeye başlıyor. Ben üç yıl önce Kudüs’e gitmek için uçağa bindiğim andan itibaren yaşadığım en büyük eksikliğini duyduğum şey daha iyi bir ziyaret için yabancı bir dili bilmemek oldu. İstanbul’un tarihi mekanlarının bulunduğu bir bölgedeki liselerde öğrenci olan ancak bu bölgedeki tarihi mirastan haberdar olmayan, turistlerin uğrak yeri olan Sultanahmet bölgesinde okuyan bir öğrencinin yabancı dilinin de çok zayıf olmasını ciddi bir eksiklik olarak görmek gerektiğini düşünüyorum.”

Öğrenci ve öğretmenlerin de yaptıkları yorumlarla gerçekleşen sunum ilgiyle izlendi. Çemberlitaş Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Serkan Kan, sunum için Mahmut Balcı’ya teşekkür etti.