En çevreci otobüs filosu seçilen ve uyguladığı akıllı ulaşım sistemi “EGO CEP” projesiyle aldığı “En umut vaat eden e-devlet ödülü” ile adını dünyaya duyuran EGO Genel Müdürlüğü, filosundaki bin 794 otobüsü ağır kış şartlarına hazırladı.

EGO Genel Müdürlüğü’nün Macunköy Atölyeleri’nde kışlık lastiklerin değişimi ve antifriz bakımları yapılan EGO otobüsleri, yönetmelik gereği zorunlu tutulan ve 1 Aralık tarihinden itibaren başlayan kış lastiği uygulamasına hazır hale getirildi. Yaz lastiklerinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda iyi performans göstermediğini, yol tutuşunun azaldığını ve buna bağlı olarak frenleme mesafesinin arttığını belirten EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, “AB yönetmeliklerince kabul gören, ‘kar kristali’ sembolü bulunan vakumlu kış lastikleriyle araçlar karlı yol şartlarına hazır hale getirildi” dedi.

Tahiroğlu, tüm araçların kışlık bakımlarının yapıldığını, Ankara’nın kış koşullarına uygun antifriz ve motor yağı kontrol ikmalinin gerçekleştirildiğini de söyledi.

“DAHA GÜVENLİ VE KONFORLU YOLCULUK”

Başkentlilerin daha güvenli ve konforlu yolculuk etmelerini sağlayacak olan lastik değişimi ve kış bakım çalışmalarının büyük bir titizlikle yerine getirildiğini vurgulayan Tahiroğlu, şunları söyledi:

“Vakumlu lastikler uygun koşullarda saklanıyor. Lastik değişimi sırasında iş güvenliği kurallarına da büyük bir titizlikle uyuluyor. Bu kapsamda otobüs lastiği ısı ve nemden koruyan raflardan güvenli bir şekilde indiriliyor. Daha sonra lastikler olası patlamalara karşı işçiyi koruyan şişirme kafeslere yerleştiriliyor. Burada şişirilen lastikler, teknolojinin son ürünü olan liftlerle kaldırılarak, otobüslere dikkatli bir şekilde takılıyor. Bu işlem sırasında otobüsün altına da emniyet sehpası yerleştiriliyor. Böylece kış şartlarında yolcu güvenliğinin ve konforunun düşünüldüğü gibi lastik değişimi ve bakım sırasında çalışan işçilerin de güvenliği ön planda tutuluyor.”

“KAZALARIN NEDENİ KAR DEĞİL İHMAL”

Otobüslerde yapılan tüm bu işlemlere karşın araçların hepsinde yine de zincir bulunduracaklarını bildiren Tahiroğlu, “Başkentlilerin kış aylarında da konforlu yolculuk yapmaları için her türlü tedbiri alıyoruz. Unutulmamalıdır ki kış aylarında yolları kapatan, kazalara neden olan kar değil önlem almayan araç sürücüleridir. Araç sahiplerini biz de bir kez daha uyarıyoruz. Kış şartlarında yazlık lastiklerle trafiğe çıkmasınlar. Can ve mal güvenliği açısından da bu durumun ihmale gelmeyeceğini vurgulamak isterim” şeklinde konuştu.

Özel araç sahiplerine de çağrıda bulunan Tahiroğlu, kent içi ulaşımda Başkentlilerin toplu taşıma araçları, metrolar ve Ankaray’ı tercih etmelerini, özel araçlarını ihtiyaç halinde kullanmalarını önerdi.